A YouTube és a zeneipar szereplői között évek óta háború dúl a szerzői jogok miatt. Odáig fajultak a dolgok, hogy a videomegosztó platformnak az Európai Bíróság előtt kellett tisztára mosnia magát. Végül megszületett a jogerős döntés – írja a CNBC.


A jelenlegi helyzet szerint az online platformok önkényesen nem közvetítenek szerzői jogokkal védett tartalmakat a nyilvánosság számára. Így a YouTube, és a hozzá hasonló platformok nem vonhatók felelősségre az illegálisan feltöltött, illetve felhasznált tartalmakért. Magyarul ezeket a „bűncselekményeket" nem a YouTube, hanem a felhasználók követik el. Viszont ha a szóban forgó vállalatoknak tudomásuk van arról, hogy a platformjukon illegálisan feltöltött, szerzői jogok által védett tartalom található, és nem teszik meg a lehető leggyorsabb lépéseket az eltüntetésére, vagy blokkolására, akkor súlyos következményekre számíthatnak.

Ingoványos talajon

Az EU nemrégiben olyan újításokat vezetett be, amelyekkel a szerzői jogok szabályait a modern digitális korhoz igazította. Legalábbis ez volt a célja. Mondanunk sem kell, rengeteg piaci szereplő ellenezte a reformokat. Ezek közé tartozik, hogy a YouTube-nak, a Facebooknak, és a hozzájuk hasonló vállalatoknak olyan szűrőkkel kell ellátniuk a platformjaikat, amelyek megakadályozzák a felhasználókat a szerzői jog által védett tartalmak megosztásában. Ez viszont nem egyszerű az óriáscégek esetében. ( Az Európai Bíróság a reformok előtti szabályrendszert vette alapul a mostani döntésnél).

Gyűlik a harag

A YouTube moderálási tevékenységét rengeteg alkotó és tartalomgyártó kritizálta. A szerzői jogokkal kapcsolatos feszültség 2020-ban tetőzött. A vállalat a koronavírus-járvány miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a moderálási folyamatok automatizálására. Ez rengeteg előadót negatívan érintett. A YouTube sokszor olyan tartalmakat tiltott le, amelyek teljesen jogszerűen szerepeltek a platformján.

A YouTube vezető szerepet játszik a szerzői jogok területén, és mindent elkövet azért, hogy mindenki megkapja a neki járó jutalmakat. Éppen ezért fektettünk be a legkorszerűbb szerői jogi eszközökbe, amelyek teljesen új bevételi forrásokat eredményeztek az iparágnak.

-mondta a cég szóvivője.

Hozzátette, hogy a YouTube több mint 4 milliárd dollárt fizetett a zeneiparnak az elmúlt 12 hónapban. Kérdés, a bíróság mostani döntése hogyan befolyásolja a YouTube körül kialakult viszályokat. Sok tartalomgyártó már fontolgatja, hogy átpártol egy másik platformra.

The Conversation

Friss

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!