A világ egyik legveszélyesebb bűnszervezetének tagja évekig sikeresen bujkált az Interpol elől, végül egy videó lett a veszte.


Az 53 éves Marc Feren Claude Biart ellen 2014-ben adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot drogkereskedelem miatt. Amikor forrósodni kezdett a talaj a lába alatt, először Costa Ricába, majd a Dominikai Köztársaságba szökött. A tengerparti Boca Chicában töltötte a napjait, ügyelve arra, hogy a sűrűn odautazó olasz turisták egyikével se kerüljön kapcsolatba. Aztán unalmukban gondoltak egyet a feleségével és elkezdtek videókat feltölteni a YouTube-ra, amelykebn olasz tradicionális ételek elkészítését mutatják be. Itt is ügyelt arra, hogy a feje soha ne látszódjon, viszont egy valamire nem gondolt: a jellegzetes tetoválásaira. A hatóságok szerint ez volt a fő nyom, amin elindultak, és végül le is tartóztatták a bűnözőt.

Az Interpol és a rendőrség szerint Biart a rettegett 'Ndrangheta maffiaszervezet tagja.

Óriási befolyás

Az olasz hatóságok az Interpollal együttműködve az elmúlt évtizedben bekeményítettek. A 'Ndrangheta főhadiszállása az olasz csizma déli részén, Calabria városában van. Hatalmas kiterjedésű maffiáról van szó, a hatóságok a kokain ügyleteket és a gyilkosságokat követve három kontinensen át már több száz bűnözőt azonosítottak be, akik mind a szervezet tagjai. Polgármesterek, rendőrfőkapitányok és parlamenti képviselők is színesítik a taglistát. A világ egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb bűnszervezetéről van szó, 2013-ban az olasz GDP 3,5 százalékáért ők feleltek. Fő tevékenységük a nemzetközi drogkereskedelem, az illegális hulladékártalmatlanítás, a fegyvercsempészet, az uzsora, a prostitúció, a hamisítás és az emberkereskedelem.

Bár nem olyan híresek, mint a Costra Nostra, jóval befolyásosabbak és zártabbak, nehezebb hozzájuk bekerülni, mint a szicíliai riválisukhoz. Csoportjai vérségi kapcsolatokon alapulnak, nagyjából 6000 tagjuk van Olaszországban. Világszerte közel 400 szervezetük van, 30 különböző országban, 60 ezer taggal.

A szervezet egyfajta közvetítőként is funkcionál: tagjai egyrészt kokaint adnak el más bűnszervezeteknek, másrészt pedig Európai Uniós pályázati pénzeket nyúlnak le. Az európai kokainpiac nagyrészét ők irányítják.

Balfékek klubja

Biart nincs egyedül, ha banális hibáról van szó. Francesco Pelle az egyik legveszélyesebb bűnözőként szerepelt a nyilvántartásokban, drogkereskedelemmel és gyilkossággal vádoltak. Pellenemrégiben egy lisszaboni Covid klinikára tért be, ahol felismerték, majd ezt követően letartóztatták.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!