Oxigénpótlással lélegeztetik a Velencei-tavat
selective focus photography of water splash
Photo by Alex Perez on Unsplash

Lélegeztetőgépre kötötték a Velencei-tavat

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.


A levegőztető másodpercenként egy köbméter vizet forgat meg, négy nagy teljesítményű szivattyúból áll, ami egy úszóponton áll. E mellett további három helyszínen lesz még beavatkozás, írja az fmc.hu.

A Velencei-tónak nagyon alacsony a vízállása, csaknem 50 centivel van a minimális üzemvízszint alatt. Mivel elérkezett az első hőhullám, és a víz is felmelegszik 27-28 fokra, így a tavalyi tapasztalatok alapján már most elővigyázatosságból, felkészülésből elkezdtük a Velencei-tó levegőztetését

- mondta el a Fehérvár Televíziónak Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Kompresszor segítségével összesen több mint száz méter hosszan juttatnak oxigént a vízbe. Az egyik berendezés az Agárdi Park Strandon javítja a minőséget, de levegőztető lesz még Gárdonyban a Határárki kikötőnél és Velencén az északi kanyarban is. A Velencei-tó szellőztetése a megelőzés érdekében kezdődött el, a víz minden strandon alkalmas a fürdőzésre.


Ne hagyd ki!