Steve Wozniak, az Apple társalapítója hivatalosan bejelentette: Privateer Space néven új űripari vállalatot indít. A leendő űrbáró nagyon titokzatos, de a beharangozó videójából már lehet egy-két dologra következtetni.A végtelenbe és tovább!

Együtt messzire fogunk jutni. Vigyázni fogunk egymásra, közösen fogjuk megoldani a problémákat, ez nem egy verseny, nem egy megmérettetés vagy egy játék.

-ezekkel a jól csengő mondatokkal indít a videó, amelyet Steve Wozniak posztolt ki Twitterre azzal a felütéssel, hogy „Elindult egy magánűrvállalat, amely különbözik a többitől".

„Woz" egyelőre nem árult el részleteket a vállalatról, de a nyitómondat minden bizonnyal az USA és a Szovjetunió űrversenyét, illetve korunk űrbáróinak, Jeff Bezos-nak, Richard Branson-nak és Elon Musk-nak a rivalizálását hivatott megkérdőjelezni. Hiszen együtt sokkal messzebbre juthatunk.

A titokzatos bejelentés ellenére már lehet következtetni bizonyos dolgokra, amelyek egyértelműen azt sugallják, hogy Woz tényleg merőben más vállalkozásba csapott, mint a népszerű űrlordok.

Rejtélyek baljósan reménykeltő videója

A videóban egymást követik a reménykeltő és az aggodalomra okot adó képsorok. Látható egy szkafanderben önfeledten szaladgáló gyermek, vagy éppen az Apolló legénysége, amint a Holdon sétálnak. De megjelennek a környezetszennyező erőművek, óriásviharok és egy vészjósló meteorraj is.

Nem egy ember, egy cég vagy egy nemzet vagyunk…Egy bolygó vagyunk[…] és csak rajtunk múlik, hogy összedolgozzunk és azt tegyük, ami helyes. Vigyázzunk arra, amink van, hogy a következő generáció egy jobb világban élhessen

-hallható a videóban, ami a „Már nem a csillagos ég a határ" gondolattal zárja a képsorokat.

Nagyon úgy néz ki, hogy Woz nem egy másik planétát akar benépesíteni, hanem a Földet akarja jobb hellyé tenni. A céget Alex Fielding-el hozta létre, aki a robot-digitalizációval foglalkozó Ripcord vállalat alapítója.

Kikotyogták?

Augusztusban megjelent egy cikk a Businesswire-ön, amely egy titán alapú 3D nyomtatóról értekezett. A cikk Steve Wozniakot is idézte, aki kifejtette, hogy egy ilyen eszköznek az űripari vállalkozások is nagy hasznát vehetik. Majd a portál úgy hivatkozott rá, mint a Privateer Space társalapítójára, ez egyéblént egy új, az űrszemét megfigyelésére és feltakarítására szakosodott műholdvállalat.

Mindenesetre Woz nagy szívességet tenne az űrkalandoroknak. 2019-ben a NASA a világ legnagyobb szeméttelepének nevezte az alacsony Föld körüli pályát, ahol már több mint 6000 tonnányi űrszemét kering.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!