kisbaba egy színes műanyag játékkal játszik

Mosható pelenkák és műanyagmentes csomagolású bébiétel: megvalósítható-e a fenntarthatóságra törekvő szülői magatartás manapság, és amit annak gondolunk, valóban az-e?


A One Poll felmérése szerint, amelyet a Baby Dove megbízásából készítettek, a fenntarthatóság egyáltalán nem elsődleges szempont a babavárás után, és az új szülők több mint negyede szerint lehetetlen környezetbarátabbnak lenni egy újszülött mellett. Jen Gale, a The Sustainable(ish) Guide to Green Parenting (Fenntartható(s) kézikönyv a zöld szülőséghez) című könyv szerzője részletesen kifejti ezt:

A szülőket keményen célozzák azok a márkák, amelyek nem feltétlenül a legetikusabb és fenntarthatóbb cégek. Aztán ott van az idő, az energia és a hely hiánya a zöldebb megoldások felkutatására. A fenntartható módon történő vásárlás nem biztos, hogy a friss szülőnek az első helyen áll − különösen akkor, amikor csak próbálja átvészelni a napot, és azt ragadja meg, ami a legkényelmesebb.

A fenntarthatatlan anyagok és módszerek mindenütt jelen vannak a gyermekeinknek vásárolt termékekben − a palackoktól kezdve a több millió mikroműanyag-részecskét kibocsátó üvegeken át az eldobható törlőkendőkig és a biológiailag soha nem lebomló pelenkákig. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a játékipar a világ leginkább műanyagigényes ágazat− évente több millió darab kerül a hulladéklerakókba, miután alig használták őket. (Itt írtunk egyébként a magyar játékgyártó cégek helyzetéről.)

Még a tápszerek használata is óriási környezeti hatással jár, amit ritkán vizsgálnak. Valójában 1 kg tápszer előállítása és felhasználása során11-14 kg üvegházhatású gáz termelődik.

Világszerte percenként több mint 300 ezer pelenkát dobnak ki, becslések szerint az összes háztartási hulladék 2-3%-át teszik ki − ez az egyik legelterjedtebb műanyaghulladék. Az Egyesült Államokban a probléma még nagyobb, és az ezt tápláló iparág értéke 71 milliárd dollár. A legtöbb pelenka két, biológiailag nem lebomló anyagból készül − egy polietilén vízálló hátsó rétegből és egy polipropilén belső rétegből −, ami azt jelenti, hogy ha végül a hulladéklerakóban végzik, valószínűleg 500 évig vagy még tovább is ott maradnak.

Az mosható pelenkák pedig még mindig elég drágák, ami elrettenthet a használatuktól. Ráadásul az energiaszámlát is szépen megemeli a mosógép és a szárító intenzív használata. Persze lehet különböző közösségi oldalakon, piactereken és akár barátoktól is használt mosható pelenkákat vásárolni, ami költséghatékonyabb.

A Környezetvédelmi Ügynökség egyik 2008-as tanulmánya szerint a mosható pelenkák 40%-kal kisebb terhelást jelentenek a környezetre, mint az eldobhatóak. Azonban a pelenkákat 60 fokon kell mosni a baktériumok elpusztítása érdekében, és a gépeket nem szabad túltölteni. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjával közösen indított Life Cycle Initiative (Életciklus Kezdeményezés) projekt tanulmánya szerint ez teljes mértékben semmissé teheti pozitív környezeti hatásukat, és az éghajlatváltozás szempontjából előnyösebbé teheti az egyszer használatos pelenkákat.

A tanulmány rávilágít annak fontosságára, hogy minden termék teljes életciklusát figyelembe kell venni annak mérlegeléséhez, hogy mennyire környezetbarát.

A piacon lévő ökopelenkák közül jelenleg egyik sem 100%-ban biológiailag lebomló. Még a magas százalékban biológiailag lebomló anyagokat tartalmazó pelenkák esetében is megfelelő körülményekre van szükség ahhoz, hogy az anyagok biológiailag lebomoljanak, ami gyakran ipari komposztáló létesítmények telepítésével jár, amelyek közel sem eléggé elterjedtek ahhoz, hogy tömeges piaci megoldást jelentsenek. Az ökopelenkák túlnyomó többsége a hulladéklerakóban végzi, akárcsak a hagyományos pelenkák.

Az Egyesült Királyságban a bébiétel-ágazat is virágzik, 2009 és 2014 között 30%-kal nőtt a becslések szerint évi 181 millió font (82 milliárd forint) értékű iparággá. 2019 óta Kína a bébiételek legnagyobb piaca, a második helyen India, a hatodik helyen pedig az Egyesült Államok áll. És nem nehéz megérteni, hogy miért van ekkora globális népszerűsége az iparágnak: az időhiányos, dolgozó szülők kényelmi igényére reagál. A bébitápszerekről magyar viszonylatban ebben a cikkben írtunk. Arról pedig, hogy mennyit spórolnak a magyar anyák, akik korán szülnek, itt.

Forrás: BBC

Ne hagyd ki!