Vannak, akiknek háromszor annyit kell fizetniük a termékért októbertől
Fotó: Shutterstock

Több oka is van a bébitápszerek drágulásának, mutatjuk

Csaknem a duplájára emelkedett több baba- és csecsemőtápszer ára egyetlen hónap alatt. A drágulás nemcsak a gazdasági nehézségekkel és a forint euróval szembeni gyenge árfolyamával magyarázható, hanem azzal is, hogy csökkentették a termékek tb-támogatását. Az árváltozás számos érintettet ért váratlanul.


Egekben a babatápszer ára

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Publikus gyógyszertörzsről szóló tájékoztatója alapján átlagosan 15 százalékkal drágulhattak a babatápszerek éves alapon. Ez az érték nagyjából megegyezik a legfrissebb 15,6 százalékos inflációs adattal (melyről bővebben ITT írtunk). Azonban a statisztikát árnyékolja, hogy számos népszerű táp ára csaknem a duplájára emelkedett a vizsgált időszakban – írja az RTL.

Az adatok szerint a 13 hetes vagy annál idősebb csecsemőknél többségben lehetnek azok a hazánkban, akik tápszert kapnak az anyatej mellé (persze az is előfordulhat, hogy egy csecsemőt a születése óta így táplálnak). Így sokakat érinthet, hogy több, népszerű anyatej-helyettesítő ára egyik napról a másikra szökött az egekbe. Aki pedig társadalombiztosítási-támogatással (tb-támogatás) vette ezeket a termékeket, az a korábbi árak háromszorosát is fizetheti értük manapság.

Megérezheti a családi kassza

Az RTL-nek az egyik megkérdezett anyuka elmondta, hogy eddig 4080 forintba került a havi tápszeradagjuk, viszont most 12 565 forintba. Egy másik kismama közölte, hogy nagyjából havi 20 ezer forintot költ csak a tápszerre. Mások pedig arra panaszkodtak, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy változni fog a termékek az ára.

Egy népszerű anyatej-helyettesítő 2266 forint volt szeptemberben, de ha gyerekorvos írta fel, akkor átlagosan 55 százalékos tb-támogatással lehetett megvásárolni, így 1020 forintba került. Azonban október elsejétől a termék ára 4188 forintra nőtt, a támogatás mértékét pedig 25 százalékra csökkentették, így az árszintje receptre 3141 forintra ugrott, ami a korábbi beszerzési ár több mint háromszorosa.

A gyártók szerint nem maradt más lehetőségük, mint árakat emelni

A két legnagyobb babatápszergyártó vállalat a Nestlét és a Danone. A Nestlé tájékoztatójában két terméket is említett, amelynek muszáj volt emelniük az árát.

Az alapanyagárak, a szállítási és gyártási költségek drasztikus emelkedése, valamint a forint árfolyamváltozása olyan helyzetet idézett elő, amelyben a Lactogen Harmony 1 és a BEBA OPTIpro® 1 intakt tejalapú anyatej-helyettesítő tápszerek jövőbeni magyarországi, forgalmazó általi biztosításának egyetlen lehetséges módja az áremelés volt

– írta a cég.

A Danone emellett arra emlékeztetett, hogy a támogatott termékek ára 2006 óta be volt fagyasztva, azonban ezalatt is érték „kedvezőtlen külső gazdasági hatások” a céget.

A hosszú évek óta és különösen az utóbbi hónapokban tapasztalt, rendkívüli mértékben megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag- és energiaárak, valamint a forint-euró árfolyam drasztikus növekedése okán, ezeket a hatásokat kénytelenek vagyunk az árban is érvényesíteni, hogy ezáltal is biztosítani tudjuk a továbbiakban ezen tápszerek folyamatos, kiegyensúlyozott forgalmazását

- fogalmazott a vállalat.

Ahogyan arról írtunk, tavaly összesen 1,8 millió doboz receptre felírt csecsemőtápszer fogyott hazánkban, mintegy 4,7 milliárd forintért. 2021 kiemelkedőnek számít az elmúlt három év távlatában, hiszen 2019-hez képest több mint 909 millió forinttal többet költöttünk a tápszerpiacon.

Ne hagyd ki!