A pénz a gazdaság átalakítására fordítható
Fotó: Shutterstock

Van amire ad pénzt Brüsszel Magyarországnak

2,36 milliárd eurós (azaz nagyjából 880 milliárd forintos), a klímasemleges gazdaságra való átállás felgyorsítását célzó magyar programra bólintott rá az Európai Bizottság (EB). A támogatás kedvezményezettjei nagyvállalatok lehetnek.


2,36 milliárd euró támogatást kaphat Magyarország

Az Európai Bizottság a tájékoztatásuk szerint jóváhagyta a mintegy 880 milliárd forintos (2,36 milliárd eurós), a stratégiai ágazatokban a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítását segítő magyar programot. Az új keret módosítja és részben meghosszabbítja a 2022. március 23-án elfogadott ideiglenes válságkeretet.

A brüsszeli testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel, mert a támogatás ösztönözni fogja a klímasemleges gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések gyártását

- tette hozzá az MTI.

A projekt kedvezményezettjei olyan magyarországi vállalatok, amelyek például akkumulátorokat, napelemeket, szélturbinákat, hőszivattyúkat, elektrolizátorokat, szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra szolgáló berendezéseket, valamint az ezekhez felhasznált alkatrészeket gyártják, illetve a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat állítják elő.

Az EB szükségesnek, valamint megfelelő és arányos intézkedésnek nevezte a magyar támogatási programot. A támogatás 2025 legvégéig nyújtható.

Szavazni lehet az új euróbankjegyek kinézetéről

Még egy ”eurós” hír a napokból: arra kéri az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Unió polgárait, minősítsék a jövőbeli euróbankjegyek dizájnjának terveit. Az augusztus végéig tartó online felmérésen a válaszadóknak az új bankjegyek hét lehetséges témájáról kell véleményt mondaniuk. A témák között például híres folyók, madarak, valamint európai kulturális motívumok szerepelnek.

Szeretnénk, ha a polgárok azonosulnának az euróbankjegyek arculatával, ezért aktív szerepet vállalhatnak az új téma kiválasztásában

idéztük Christine Lagarde-ot, az EKB elnökét.

Emellett az EKB egy kutatócéget is megbízott, hogy mérje fel az euróövezet polgárainak a véleményét a kérdésben. Miután meglesznek a felmérések eredményei, ki fogják hirdetni az új témákat.

Miután kiválasztották a bankjegyek új arculatát, tervpályázatot hirdetnek. Végül a pályázatra érkező képekre kell szavazniuk az európaiaknak. A hét legnépszerűbb alkotás kap helyet az megújuló euróbankjegyeken. Azokról a végleges döntés 2026-ban várható.

A frankfurti intézmény 2021 végén jelentette be, hogy új külsőt kapnak a bankjegyek. Azonban az euróövezet közös valutájának az eredeti tervei politikai feszültséget okoztak. Végül illusztrációkból és építészeti alkotásokból állították össze, hogy elkerüljék a nemzeti rivalizálást.

A szavazásról ezen a linken tájékozódhatsz.

Ne hagyd ki!