Vannak könnyített részvételű pályázatok is
Fotó: Shutterstock

EU-s pénzből küzdhetnénk le a digitalizációs hátrányunkat

Nagyjából hétmilliárd euró direkt uniós támogatást kaphat Magyarország 2021 és 2027 között. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) szakértője szerint ezek a források leginkább példamutató, például digitalizációs projekteket finanszírozhatnak.


EU-s támogatások lendíthetik előre a magyarországi digitalizációt

Sere Péter, az MFOI vezető szakértője elmondta, a direkt EU források leginkább olyan projekteket finanszíroznak, amelyek példát mutathatnak az EU-ban, például erősíthetik az országok és szakterületek közötti kooperációt. Ha pedig egy projekt stratégiai fontosságú és kiválóan kidolgozott, a megvalósulásához nagy valószínűséggel találni direkt EU forrást.

2021 és 2027 között 377 milliárd eurót költ az EU az úgynevezett új prioritásokra. Ezek között olyan nagy témákat is találunk, mint a digitalizáció, az energiaellátás biztonsága, vagy éppen a klímavédelem és a fenntarthatóság. Ezen összegnek a döntő része pályázatok formájában érhető el, amelyek szakmai keretét 24 program adja. A digitalizáció területén - az EU digitális iránytűjéhez igazodva – infrastruktúrára, szolgáltatásokra és a digitális készségek fejlesztésére találhatunk pályázati konstrukciókat

- nyilatkozta Sere Péter a Portfolionak.

Könnyített is akad

Hozzátette, ezeken a pályázatokon általában bárki indulhat. Jellemzően lehet például kis és nagy gazdasági társaság, költségvetési intézmény, egyetem vagy nonprofit szervezet. Ráadásul a jelentősebb méretű (nagyjából 200 millió forintnál nagyobb) projektekre találni olyan pályázati formákat is, amelyeknél kimondottan cél a részvétel könnyítése.

A direkt források megszerzésében még óriási kihasználatlan lehetőségeink vannak. Ha céljaink megvalósulnak, akkor 2021 és 2027 között, a megelőző 7 évben elnyert támogatások 2,5-szerese, mintegy 7 milliárd euró érkezhet az országba. Sokat kell ehhez a magyar direkt EU-s pályázói ökoszisztémának fejlődnie, de ez elkerülhetetlen lesz, hiszen az EU ciklusról, ciklusra egyre nagyobb forrást csoportosít ilyen célokra

- mondta a szakértő.

Megjegyezte, a digitalizációra vonatkozó pályázatok területén meghatározó lehet például a közlekedés és az egészségügy digitalizációja, a digital twins, az adatalapú működés, a hatékony és fenntartható energetika, a közszolgáltatások digitalizációja, a kiberbiztonság, valamint az 5G infrastruktúra.

Korábbi eredmények

2022-ben számos pénzügyi, kihívás érte a magyarországi gazdasági szereplőket, de ez néhány esetben megnövelte az érdeklődést a direkt EU források irányába. Kimondottan nagy sikernek tartom, hogy a CEF Digital 5G for Smart Communities első körös pályázatán két bátor magyar pályázó (Vodafone, Pro-M) is sikeresen indult. (…) A Cascade forrásoknál is láttunk sikeres magyar projekteket és a hazai költségvetési intézmények is jól szerepeltek néhány pályázaton (például Europen Digital Innovation Hub – EDIH-ek)

- nyilatkozta a szakember.

The Conversation

Ne hagyd ki!