A technológiai részvények szárnyalásának köszönhetően két újabb taggal bővült a 100 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők elitklubja.


Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Bernard Arnault, Mark Zuckerberg, Warren Buffet- eddig ők voltak azok az üzletemberek, akiknek sikerült átlépniük a 100 milliárd dolláros álomhatárt, hozzájuk csatlakozott most a két Google alapító. Bár még jelentősen elmaradnak a dobogósoktól, így sincs miért szégyenkezniük. Larry Page 103,6 milliárd dolláros, míg Sergey Brin 100,2 milliárd dolláros vagyonra tett szert a Bloomberg „milliárdos indexe" szerint. Az elmúlt egy évben az előbbi vagyona 21,2, utóbbié pedig 20,4 milliárd dollárral gyarapodott.

A jelentős növekedés hátterében a technológiai részvények szárnyalása áll. A Google anyacégének, az Alphabetnek a részvényei csaknem 80 százalékkal drágultak a koronavírus-járvány kezdete óta. Az alapító páros az Alphabet részvényeiből jelentős mennyiséget birtokol, a szavazati jogok több mint fele közöttük oszlik meg. 2020 utolsó negyedévében 46,43 milliárd dolláros bevételhez jutott a vállalat. Az óriáscég beszámolója szerint ez főleg a YouTube-nak és a Google Search-nek köszönhető, melyek használata meglehetősen népszerű lett a vírus hatására.

Az alkotók pihennek

Larry Page és Sergey Brin épp a doktorijukat írták a Stanfordon, amikor mellékesben elkezdték fejleszteni a Google keresőszoftverét. Eleinte volt egy harmadik társuk, ám ő elhagyta a csapatot, mielőtt még céggé alakultak volna (ezt már biztos megbánta). Azóta a Google a világ legnépszerűbb és legforgalmasabb oldalává nőtte ki magát.

2015-ben a páros megalapította az Alphabetet. Erre azért volt szükség, mert egyrészt a Google tevékenységi körét így a keresőoptimalizálás mellett más üzleti területekkel is bővíthették, illetve a többi leányvállalatuk menedzselése is egyszerűbbé vált, ilyen például a Sidewalk Labs, a Waymo és a DeepMind. Az új vállalat elnöki pozícióját Larry Brin töltötte be, a társa pedig az ügyvezetői széket foglalta el. A Google vezetését pedig Sundar Pichai-ra bízták.

Végül 2019-ben bejelentették, hogy Sundar Pichai-t nevezik ki az Alphabet ügyvezetőjének, ők pedig háttérbe vonulnak. Pichai ettől függetlenül továbbra is rendszeresen konzultál a két alapítóval, akik a Google-nél töltött évek alatt jelképes, 1 dolláros fizetést kaptak.

A vagyonuk egy részét kastélyokra, szuper-jachtokra és magángépekre költik, de egyebek között 40 millió dollárral 2006-ban Elon Musk cégét, a Teslát is megfinanszírozták.


The Conversation

Friss

Fotó: unsplash

Rendesen odavertek a júliusi viharok az országnak

A júliusi viharkárok miatt a biztosítók csaknem tízmilliárd forintot fizettek már ki vagy különítettek el lakossági, ipari és intézményi, valamint casco károkra - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Ilyen komoly viharkárokat még sosem szenvedett az ország, az átlagkár 100 ezer forint felett van. Ennek ellenére a lakosság kisebbik része védi javait biztosítással.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: unsplash

Kiderült! Ennyi pénzből lehetne feltölteni a Velencei-tavat!

Nem nevezhető ideálisnak az idei nyári főszezon a Velencei-tónál. Alacsony vízszint, halpusztulás, néhány strand időleges bezárása is keseríti a nyaralók és az őket kiszolgáló vállalkozások életét. A problémák fő oka, hogy a tó vízszintje rendkívül alacsony. Kiszámolták, mennyiből lehetne úrrá lenni a mostani cseppet sem könnyű helyzeten.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: unsplash

Végy fel egy álláskeresőt! Sokat spórolhatsz!

2021. június 10-től bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye. A szociális hozzájárulási adó kedvezmény a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár, az intézkedés 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!