Gyerek játszik repülést
Fotó: Shutterstock

Ezt a 4 mondatot sose mondd a gyerekednek!

A sikeres felnőttek kitartóak, keményen dolgoznak, új ötletekkel állnak elő, és meg is valósítják őket, a szenvedélyükből projektet formálnak. Abban, ahogyan a szüleik nevelték őket, felfedezhetők közös pontok.


Margot Machol Bisnow kutató 70 szülővel beszélt, akiknek mind sikeres felnőtt gyermekei vannak. Kíváncsi volt rá, hogyan segítették hozzá csemetéiket, hogy megvalósítsák álmaikat. Kiderült, hogy volt négy olyan mondat, amely egyiküknek sem hagyta el a száját.

Nem bízom benned, ezért átnéztem a leckédet, és kijavítottam benne a hibákat. 

A szülők fontosnak tartották a felelősségvállalást és a megbízhatóságot. Arra törekedtek, hogy a gyerek legyen önálló, a saját szintjén oldjon meg problémákat, tanuljon a hibákból, mert mindeközben egyre nagyobb önbizalma lesz.

John Arrow, a 200 millió dolláros bevétellel rendelkező Mutual Mobile cég vezetője felidézte, hogy ötödikes lehetett, amikor barátaival együtt iskolaújságot készített, amelyet azonnal eladtak, de elmulasztották a tényellenőrzést. Az iskolaigazgató nagyon dühös volt, és a barátait is leszidták otthon. Az ő szülei azonban csak nevettek, és azt mondták, hogy hozza helyre a hibákat.

„Hálás voltam, hogy bíztak bennem, és kétszer olyan keményen dolgoztam, hogy megmutassam: nemhiába.”

Emeljük a zsebpénzedet, bármit megvehetsz magadnak.

Soha ne adj pénzt csak úgy – tanácsolta az egyik apuka.

A szülők megtanították a gyerekeiket a pénz értékére. Még a gazdagabb családokban felnövőknek is dolgozniuk kellett előbb, hogy pénzt költhessenek.

Nyla Rodgers egy sikeres nonprofit cég, a Mama Hope alapítója. Amikor középiskolás volt, franciát tanult, és el akart utazni a társaival a tengerentúlra. Az anyja azt mondta neki, hogy a költségek felét állja, de ha menni akar, a másik felét neki kell megkeresni.

„Napi 15 órát dolgoztam, heti hét napban. Gyerekre vigyáztam, füvet nyírtam, kutyát sétáltattam, úszást oktattam, adatot rögzítettem. A nyár végére meglett a pénz. Így kezdődött a vállalkozói karrierem.”

Amíg nem szerzel jobb jegyeket, nem mész sehová.

Sok szülő nem értette a gyereke szenvedélyét, de mindannyian rengeteg időt adtak nekik, hogy elmélyedjenek benne.

Volt olyan gyerek, aki kiválóan tanult, és amellett volt valamilyen szenvedélye. Mások az összes energiájukat kedvelt időtöltésükbe fektették, és nem teljesítettek túl jól az iskolában. A szülői támogatást ettől függetlenül megkapták.

A kőgazdag ázsiaiak rendezőjének, Jon Chunak másodikos kora óta a filmkészítés volt a szenvedélye. Bevándorló szüleei éttermet vittek, és bíztak benne, hogy sikerül valóra váltaniuk az amerikai álmot.

Mikor középiskolás volt, az anyja egyik este leszidta, mert egy videón dolgozott, ahelyett, hogy a háziját csinálta volna. Chu sírva fakadt és azt mondta: „de ez az, amit imádok, egész életemben ezt akarom csinálni”.

Másnap az anyja filmkészítésről szóló könyvekkel jelent meg, amiket a könyvtárból vett ki.

„Ha ezt akarod csinálni, akkor tanuld ki, és legyél benne a legjobb.”

Pénzt kapsz, ha jó jegyeket hozol. 

A szülők sosem utaltak olyasmire, hogy az élet célja a gazdagság. Ellenkezőleg: a cél a siker, a fejlődés, a jobb teljesítmény, valami jó dolognak a létrehozása.

Megértették, hogy a gyerekeik nem lennének boldogok, ha olyasmivel töltenék az idejüket, amiben nem lelik örömüket. Emellett nem tudnának kiválóan elsajátítani valamit, ha nem foglalkoznának vele megállás nélkül, és nem foglalkoznának vele megállás nélkül, ha nem szeretnék csinálni.

Így ezek a gyerekek felnőttként a szenvedélyük mentén vetették bele magukat az üzleti világba, és jobb termékeket és szolgáltatásokat hoztak létre. Azt gondolták, minden valószínűség szerint pénz is lesz majd belőle. De ha nem, még az is mindig jobb, mintha keményen dolgoznának valamin, amit ki nem állhatnak.

Úgy nőttek föl, hogy van céljuk, és változtatni akarnak a világon.

Itt írtunk arról, mit az a négy dolog, amit szülőként kerüljünk, ha sikeres és boldog embereket akarunk nevelni.

Ne hagyd ki!