Fortnite játékot konzolon indító játékos keze
Fotó: unsplash.com

Fortnite? Minecraft? Mire figyelj, ha ezekkel játszik a gyerek?

A legnépszerűbb számítógépes játékokban, mint a Fortnite vagy a Minecraft, a játékosok kisebb összegek fejében különböző előnyökhöz juthatnak. Közöttük sok gyerek is van, akik nincsenek tisztában a pénz értékével, így a játék hevében könnyen komoly költségekbe verhetik magukat. Mutatjuk mire érdemes figyelniük a szülőknek?


Sok kicsi sokra megy

Új piacot teremtettek az elektronikus pénzforgatagban a világszerte népszerű online és okostelefonos játékok, mint például a Fortnite vagy a Star Wars Battlefront 2. Ezeknél a játékoknál ugyanis újabb pályákat, kiegészítőket, jutalmakat vásárolhatnak a játékosok az úgynevezett mikrotranzakciókkal.

Mi az a mikrotranzakció?

Ez a gyakorlatban kártyás vásárlást jelent, de azok összege minimális, 1-2 ezer forint alatti, gyakorta alig pár száz forintos kiadást jelent. A játékfejlesztők azért indultak el ezen az úton, mert egy-egy programért csak egy alkalommal fizetnek a felhasználók. A játék során megvásárolható kiegészítők, aktiválható pályák által viszont folyamatos bevételhez juthatnak. A mikrotranzakciók ma már széles körben elterjedtek, és olyan - a legkisebbek körében is népszerű - játékokba is bekerültek, mint például a Minecraft.

Vannak veszélyei

Sok szülő vásárol karácsonyra online játékot a gyermekének, miközben ezeknek is vannak veszélyei, kockázatai. Például lehetnek olyan játékok, amelyeknél nem lehet pontosan tudni, hogy a felkínált kiegészítő “csomag” valójában mit tartalmaz: másként fogalmazva nem tudni előre, hogy előrébb jutunk-e a játékban a vásárlás segítségével (loot box). Szintén kockázatot jelent, ha gyakorlatilag korlátlan keretet ad a szülő a játékhoz, akkor fék nélküli költekezésbe kezdhet a gyerek - hívja fel a figyelmet a K&H Bank online játékokról készített összeállításában.

Erre figyeljünk!

Ugyanakkor körültekintő hozzáállással a mikrotranzakciók segítségével komoly pénzügyi tudatosságra ösztönözhetőek a kisebbek is.

  • Minden egyes új játék vásárlásánál a szülők nézzék meg, pontosan milyen tranzakciókat tartalmaz a játék. Milyen az értékeltsége, mit írtak róla a szaklapok, vannak-e egyéb veszélyei.
  • Ha belevág a gyerek a játékba, akkor első körben érdemes egy konkrét keretösszeget meghatározni, akár az adott játékra. Akár heti vagy havi szinten vagy a zsebpénz terhére. Ebben az esetben a “játékos” sokkal jobban meggondolja, hogy mit vegyen a játék során.
  • Érdemes a mikrotranzakciókat felügyelnie a szülőknek, így elkerülhető, hogy a gyerekek a felesleges pénzköltés csapdájába essenek vagy éppen szerencsejáték-jellegű ügyletekbe keveredjenek.

Ne hagyd ki!