Pókháló közepén ül egy pók  zöld levelek között
Fotó: Shutterstock

A pókok többet tudnak a szövésről, mint az emberek

Az acélnál ötször erősebb pókhálót már az ókori görögök is felfedezték, manapság pedig tudósok sokasága vizsgálja, hogyan lehetne hasznosan felhasználni számtalan területen. Egy japán startup, a Spiber most azon dolgozik, hogy a pókok hálói segítségével forradalmasítsa a textilgyártást.


A Spiber biotechnológiai cég kezdetben laboratóriumban állított elő pókháló-másolatot, majd a szövetek szélesebb skáláján kezdett dolgozni, hogy fenntarthatóbb megoldásokat kínáljon a gyapjú, a kasmír és a farmer helyett.

Válasz lehet

A cég védjeggyel ellátott anyagát, a Brewed Proteint limitált darabszámú kollekciókban már felhasználták, például a japán Sacai, vagy a nálunk is ismert The North Face márka japán ágánál.

Jelenleg a gyártás kiterjesztésén dolgoznak, mielőtt megjelennének egy nagyobb piaci szegmensben. Reményeik szerint az új technológia segít néhány égető globális kihívás hatékony megoldásában.

A pókok a hálószövésnél folyékony fehérjéből állítanak elő selymet. Bár évtizedek óta tartanak a világon selyemhernyókat a selymükért, a pókokat kannibál életmódjuk miatt lehetetlen szabályozott körülmények között tenyészteni.

A Spiber alapítói ezért úgy döntöttek, hogy megkísérelnek előállítani egy olyan mesterséges anyagot, amely molekulárisan megegyezik a pók selymével. Kazuhide Sekiyama és Junichi Sugahara még diákként, 2004-ben kezdett kísérletezni.

Moon Parka

A 2007-ben alapított Spibernél többezer pókfajtát, valamint másféle selyem-előállító állatot tanulmányoztak, és összeállítottak egy adatbázist különféle selymekből.

A Brewed Protein speciális anyagához vizet, cukrot és különleges mikrobákat erjesztenek, majd az anyagot áteresztik egy fúvókán, így alakul ki a pókselyemhez hasonló, védjeggyel ellátott rostanyag.

Miután sikeresen előállították a pókselyem alternatíváját, egy sor Brewed Protein szövetet készítettek, a fehérjeszekvencia megváltoztatásával.

A cég 2015-ben kötött megállapodást a The North Face Japannel limitált darabszámú, úgynevezett Moon Parka gyártásáról a Holdra lépés 50. évfordulója alkalmából.

Időközben azonban kiderült, hogy a pókselyem a nedvességtől összemegy, ezért módosítani kellett a fehérjén, hogy az anyag alkalmas legyen időjárásálló kabátnak. Ez négy évbe telt, végül időben, 2019-re elkészültek vele, és az ötvendarabos kollekció darabonként 150 ezer japán jenért (kb. 400 ezer forintért) el is kelt.

Ne hagyd ki!