Ruhák fogasokon egy üzletben.
Fotó: Unsplash

Drágulhatnak a ruhák - Évtizedes csúcson a gyapot ára

Világszerte emelkedik a nyersanyagok ára, ez alól nem kivétel a ruházati termékek egyik legfontosabb nyersanyaga sem.


Évtizedes árcsúcs

Évtizedes csúcsra emelkedett a gyapot határidős árfolyama – számolt be a Portfolio. Kedden az Intercontinental Exchange tőzsdén kereskedett legaktívabb amerikai gyapot határidős termék árfolyama 3,8 százalékkal 1,09 dollárra emelkedett, ezzel 2011 szeptembere óta a legmagasabb szinten zárt.

Ez is a kereskedelmi háború része

Az árnövekedés mögött a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus áll. Az előző amerikai adminisztráció tavaly ugyanis betiltotta a Hszincsiang régióból, Kína legnagyobb gyapottermelő területéről származó ruházati és egyéb, gyapotból készült termékek amerikai importját arra hivatkozva, hogy a termékeket az ujgur népcsoport kényszermunkával készítette.

Az amerikai cégek azonban továbbra is importálhatnak kínai pamuttermékeket, ha maga a pamut máshonnan származik. Kína tehát gyapotot importál - nagyrészt az USA-ból -, hogy árukat készítsen és szállítson vissza.

Augusztus eleje óta az USA Kínába irányuló gyapot-exportértékesítése 83 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor, nagyrészt a megemelkedett kereslet húzza felfelé az árakat.

Biden is kitart

A Kína ellen indított vámháborúban az új amerikai elnök Joe Biden sem siet békét kötni. Kínát illetően az amerikai célok nem fognak változni, legfeljebb a módszerek finomodnak – mondta a Haszon magazinnak még tavasszal Feledy Botond külpolitikai szakértő az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusról.

Megrohanták a turkálókat

Augusztusban arról írtunk, hogy a koronavírus-járvány alatt elhalasztott ruhavásárlásokat főként a turkálók felkeresésével igyekeztek pótolni a magyar vásárlók, ami nem is csoda, hiszen egy új ruha ötször annyiba kerül, mint egy ugyanolyan használt.

Pamutként árulták, de nem látott gyapotot


Tavasszal beszámoltunk arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megvizsgálta, hogy a 100 százalékos pamutként kínált textiltermékek összetétele igazolja-e a címkén, csomagoláson olvasható információt. A vizsgálat eredményéről itt olvashat.


Ne hagyd ki!