A TikTok anyavállalata rengeteg pénzt keresett 2020-ban

A TikTok anyavállalata, a ByteDance 34,3 milliárd dolláros bevétellel zárta az elmúlt évet. Az óriásvállalat különböző platformjait havonta már 1,9 milliárd ember használja – írja a CNBC.


A ByteDance a világ egyik legnagyobb multinacionális technológiai vállalata. A pekingi cég bevétele 2020-ban 111 százalékkal nőtt, így elérte a 34,3 milliárd dollárt (nagyjából 10152 milliárd forint). Bruttó nyeresége 93 százalékkal, 19 milliárd dollárra gyarapodott. Mivel magánkézben van, így nehéz megsaccolni a piaci értékét, de egyes becslések szerint 250 milliárd dollárt is érhet az óriásvállalat. Ezzel már a Coca-Colát is előzné. A sikerek az olyan applikációknak köszönhetők, mint a TikTok, a Douyin (ez a TikTok kínai változata) és a hírgyűjtő Toutiao. A cég birtokában lévő alkalmazásokat havonta több mint 1,9 milliárd ember használja. Ebből mondjuk szerény 1 milliárdért a TikTok felel. A ByteDance nemrég elcsábította a Xiaomi egyik vezető tisztségviselőjét, Shou Zi Chew-t, aki az óta pénzügyi vezetőként dolgozik a cégnél. Ez a lépés azt jelentheti, hogy tőzsdére készül a cég.

Azért voltak gondok


A cég legjövedelmezőbb terméke egyértelműen a TikTok. A bevételek nagy része hirdetésekből származik, de a vállalat egyebek között már a játékiparban is bontogatja a szárnyait. Ha utóbbival sikerrel jár, beérheti akár a Tencent-et is. A Tencent a ByteDance-hez hasonló technológiai vállalat, csak sokkal nagyobb.

Az operatív veszteségek mellett a cégnek más kihívásokkal is meg kellett küzdenie tavaly. A nemzetközi sikereket arató TikTok-ot Donald Trump nemzetbiztonsági fenyegetésnek bélyegezte. Emellett a Kínai Kibervédelmi Igazgatóság a TikTok kínai verzióját, a Douyin-t, és további 104 applikációt illegális személyes adatok gyűjtésével vádolt. Ezek egyelőre nem jártak komolyabb következményekkel, de a vállalat pengeélen táncol.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a vezetőségben is voltak változások. Pontosabban lesznek. A cég vezérigazgatója, Zhang Yiming visszalép a cégvezér szerepétől, hogy egy másik stratégiai pozíciót töltsön be. Helyét az alapítótársa, Liang Rubo veszi át.


Ne hagyd ki!