Kapucnis, fehér pulcsiban ujjongó üzletasszony nézi a napfelkeltét
Fotó: Shutterstock

Az első üzlete porig égett, most jó úton halad az első milliárdja felé

A 34 éves Aisha Cole története remekül példázza, mennyi mindent lehet elérni kitartással és jó üzleti érzékkel.


A rosszban is a jót

A Baltimore-i születésű Aisha Cole mindig is vállalkozó típus volt. Elmondása szerint apjától örökölte a „hajlamot”, aki éveken keresztül a város drogkartelljének oszlopos tagja volt, míg végül több mint 20 évre börtönbe csukták.

Nem volt legális, de apám hatalmas üzletember volt

-emlékezett vissza Cole a CNBC-nek adott interjújában.

A fiatal nő a tisztességes utat választotta, televíziós producerként és szereplőválogatóként (casting director) dolgozott egy TV csatornánál. Végül 2014-ben felmondott, egy nagyobb összeget kölcsönkért a barátjától, és megnyitotta első, jamaicai-amerikai ízvilágú éttermét New York-ban. A Harlem negyedben található étterem két évig üzemelt, 2016-ban ugyanis egy „zsírtűz” miatt az egész épület leégett. A tűz okozta károkat nem fedezte a biztosító, ezért Cole kénytelen volt visszamenni a televízióhoz. Tudta, újra bele fog vágni a vállalkozói életbe.

Újrakezdés

Két év elteltével, 2018-ban Cole készen állt. Meglapította a Slutty Vegan nevű vállalkozását, és mellékesként egy megosztott, kereskedelmi konyhán elkezdte felfuttatni a márkát. Négy hónap elteltével kirúgták a TV-től, mert túlságosan sok időt szentelt „hobbijára”. Ezt követően vásárolt egy Fodd Truck-ot, 2019. januárjában pedig megnyitotta első, alig 60 négyzetméteres éttermét.

Cole a neves napra már komoly követői bázist épített fel a közösségi média platformjain, amelynek köszönhetően több mint 1200 éhes vásárló jelent meg a nyitónapon.

Véleménye szerint sikere részben az arculatában rejlik. A „Slutty Vegan” név (nagyjából „lotyós vegánt” jelent) a hasonlóan polgárpukkasztó elnevezésű menüelemekkel egyetemben, a bulihangulatot idéző belső tér, a hangos zene és a falakat díszítő, élénk színű graffitik könnyedén felkeltik az emberek figyelmét.

Szerettem volna megcáfolni azokat a sztereotípiákat, melyek szerint csak bizonyos típusú emberek esznek vegán ételeket. A húsfogyasztó vásárlókat tekintjük célközönségünknek. Imádom, amikor…kellemesen meglepődnek

-mondta Cole.

És hogy milyen sikerekről beszélünk? A Slutty Vegan már négy éttermet üzemeltet, a CNBC becslései szerint a lánc bevétele 10-14 millió dollár, azaz 3-4,5 milliárd forint körül mozog. Cole célja az, hogy étteremláncát milliárd dolláros üzletté fejlessze.

A valódi titok

A márka népszerűsége természetesen nem csak az extravagáns megjelenésnek és a finom vegán ételeknek köszönhető, amelyeket még a „húsevők” is szívesen” fogyasztanak.

Cole 2019-ben megalapította a Pinky Cole Alapítványt, egy nonprofit szervezetet, amelynek célja a színes bőrű közösségek gazdasági növekedésének és pénzügyi ismereteinek előmozdítása. Az alapítvány az elmúlt években diákhiteleket fizetett ki, ösztöndíjakat finanszírozott Cole alma materében, a Clark Atlanta Egyetemen, új ösztöndíjakat hozott létre fiatalkorú bűnelkövetők számára Atlantában, illetve több tonnányi élelmiszert adományozott Atlanta élelmezéssel küzdő lakosainak. Mindezek mellett az egyetemmel közösen 600 ezer dollárral támogatta Rayshard Brooks négy gyermekét. Brooks életét 2020-ban rendőrök oltották ki.

Cole milliárd dolláros álma ugyan nem megvalósíthatatlan, de még nagyon messze van. Rövidtávú célja a terjeszkedés, tervei szerint hamarosan minden hónapban nyitni fog egy új éttermet egy új városban.

Ágazati szakértők egyelőre szkeptikusak álmaival kapcsolatban, Cole-t azonban ez nem érdekli.

Már van egy milliárd dolláros brandem. Csak épp még nincs egymilliárd dollár a bankszámlámon

-zárta mondandóját Cole.

Ne hagyd ki!