Klasszikus olasz gelato
Fotó: Shutterstock

Siker! Magyar cukrász lett a világ legjobb fagyikészítője

Magyar cukrász nyerte a fagylaltkészítés világbajnokságát, így többek között olasz szakembereket is maga mögé utasított nemzeti büszkeségük, a gelato elkészítésében. A főcukrász - amikor éppen nem versenyez - Budapesten üzemeltet cukrászdát.


Óriási siker

A megszerzett első helyével olaszokat is maga mögé utasította gelato-készítésben egy budapesti cukrász, Fazekas Ádám, a fagylaltkészítés világbajnokságán. Az igen hosszú, 12 órán át tartó versenyen a világ tizennyolc országának harminckét gelatokészítőjénél bizonyult jobbnak a magyar szakember – írja a Napi.hu a világ egyik legnagyobb fagylaltgépeket gyártó cégének, az olasz Carpigiani-nak a közleményére hivatkozva.

Fazekas Ádám a “Frutta di Pistacchio” fantázianevű fagylaltkülönlegességével nyerte el a rangos díjat, ez egy pisztáciakrémen alapuló, tonkababbal és málnával megbolondított gelato-különlegesség. A zsűri díjazta a technikát és a szakértelmet, amellyel a fagylaltkülönlegességek készültek, valamint az édesség összetevőit és azok ízét. A szakember egyébként a budapesti Fazekas Cukrászda vezető cukrásza.

A világbajnoki cím eléréséhez vezető út még 2018-ban kezdődött a budapesti cukrász számára, amikor Fazekas Ádám megnyerte a gelatokészítők magyarországi versenyét. Az ezt követő években a Gelato Festival Next Generation verseny első helyért járó díját is bezsebelte. Ezen a megmérettetésen a 16 legjobb 30 év alatti cukrásszal mérte össze a tudását. Ezt követte a szuperdöntő, ahol a világ legjobb gelatokészítői találkoztak.

Fazekas Ádám a motivációjáról annyit mondott, hogy a kimeríthetetlen tudásvágya hajtja a szakmájában. Emellett a győztes gelato-különlegességhez a cukrászdájának egyik legjobban fogyó édessége adta az ihletet.

A Festival World Masters Final nevű verseny szervezői egyébként a Gelato, valamint a Sigep - Italian Exhibition Group kiállításszervező cégek voltak.

Drágult az édesség

A téli szezonban gelato-fagylaltokkal ugyan nem, de egyéb slágerédességekkel a Haszon.hu már foglalkozott korábbi cikkeiben.

Ebben az írásunkban egyebek között az idei év legnépszerűbb szaloncukraival foglalkoztunk, itt pedig a csokimikulások kínálata volt terítéken. Ha pedig valaki a karácsony néhány slágertermékének az árára kíváncsi, ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmébe.

Ne hagyd ki!