Drágább lesz idén a karácsonyi vacsora
Fotó: Shutterstock

Az ünnep öröme megfizethetetlen, minden más drágul karácsonyra

A Haszon.hu összeszedte, milyen árakkal kalkulálhatunk az ünnepek közeledtével. Számításba vettük a decemberi időszak slágertermékeit: a diót, a halat, a karácsonyfát, a mákot és a szaloncukrot.


A dió

A dióbél rendkívül népszerű alapanyaga a karácsonyi ételeknek, elég, ha a klasszikus diós bejglire gondolunk. Az elmúlt években több kártevő is pusztította a hazai diótermést (például az almamoly és a dióburok-fúrólégy), így a termés az idén jelentősen megcsappant. A Teol.hu beszámolója szerint csak Tolna megyében például a 2020-as termés 70-80 százalékát vitték el a kártevő bogarak. A Budapesti Nagybani Piacon ezért is emelkedhetett a dió ára 2020 óta. Az I. osztályú hazai dióbél kilónkénti átlagára 3900 forint környékén mozgott az elmúlt hetekben, vagyis 500-600 forint körül drágult az elmúlt év azonos időszakához képest. A Tesco egyébként a napokban hívta vissza az egyik darált diótermékét, amelyről itt írt a Haszon.hu.

A hal

A decemberi időszakban pörög fel leginkább Magyarországon a halvásárlás, hiszen idehaza az étkezési hal éves 5500 tonnás mennyiségből nagyjából 3000 tonna ilyenkor kel el. A legkeresettebb halfajtánk a ponty, amely a hazai tógazdasági haltermelésnek mintegy 80 százalékát teszi ki – áll a Agrárszektor.hu cikkében. A magyar halgazdaságok az elmúlt 50 év legrosszabb szezonján vannak túl, hiszen a tavak és folyók nagymértékű vízhiánya nehezítette a termelést a halgazdaságokban. Hozzávetőlegesen 30-35 százalékkal kell idén többet fizetnie a vásárlóknak a halakért, mint tavaly ilyenkor. Egy Haszon.hu által megkérdezett halárus szerint jelenleg az élő ponty kilója 1200 és 1400 forint között mozog a piacokon. A filéjéért viszont 2400-2800 forintot is felszámolhatnak.

A karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfaként felhasznált fenyők ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a héten az MTI-vel. A karácsonykor legnépszerűbb nordmann fenyő méterenként 7000-8000 forint körül alakulhat decemberben. Valamivel olcsóbb lehet ennél a lucfenyő és az ezüstfenyő. Előbbi méterenként 4000-5000 forint, az utóbbi 5000-6000 forint körül alakulhat. A műfenyők ára ezekkel szemben az Árukereső.hu-n sokkal szélesebb skálán mozog. 4000-5000 forintos méteráron is lehet találni műfenyőt, azonban gyakoribbak azok, amelyeknek több mint 10 ezer forintra jön ki az áruk egy méterre leosztva.

A mák

A diós bejgli klasszikus párja a mákkal töltött verzió, ami szintén a karácsonyi menü hagyományos része. A mák kilónkénti ára stagnált az elmúlt időszakban. Az I. osztályú hazai mákért 1000-1100 forintot kérnek el a Budapesti Nagybani Piacon. A külföldről behozott ugyanitt 5-10 százalékkal kerül többe annál. A boltokban még drágább lehet a mák: az üzletláncok több mint a dupláját is elkérhetik a csomagolt étkezési mák kilójáért.

A szaloncukor

A szaloncukor ára széles skálán mozog: körülbelül 3500 forintról indul kilója az édesség kimérős verzióinak a nagyobb üzletláncokban, azonban a prémium fajtákért akár 10 ezer forint felett is elkérnek. A Haszon.hu a napokban ebben a cikkében foglalkozott a szaloncukor drágulásának az okaival, valamint néhány népszerűbb és díjnyertes fajtájával.

Ne hagyd ki!