Mielőtt idegből felmondanál a munkahelyeden, gondold át ezeket

A pandémia előtt sokan vágytak arra, hogy otthonról dolgozhassanak. Aztán tavaly beütött a vírus, és ezzel együtt elterjedt a távmunka is, ami sokszor kiegyensúlyozottság helyett csalódottságot és stresszhelyzetet eredményezett. Azonban mielőtt hirtelen felindulásból felmondanál a munkahelyeden, érdemes néhány tényezőt átgondolnod.


Az otthoni munkavégzéssel és az újranyitással érdekes módon elindult egy felmondási hullám is a világban. Rengeteg elkeseredett munkavállaló új lehetőségeket keres, saját vállalkozást indít, vagy éppen idejekorán nyugdíjba vonul. Anika Hedstrom pénzügyi tervező 3 tippet osztott meg a Business Insiderrel, amiket minden felmondáson morfondírozó alkalmazottnak érdemes mérlegelnie a nagy döntés meghozatala előtt.

Használd ki az új tudásodat

Mielőtt indulatból felmondanál a munkahelyeden, vedd számításba, milyen lehetőségek várnak rád az aktuális munkaadódnál. Ha a pandémia alatt olyan új készségekre tettél szert, amelyek elősegíthetik a cég működését, akkor jó eséllyel kérvényezheted az előléptetésedet. Vagy elvállalhatsz egy másik munkakört, ami nagyobb fizetéssel jár. Illetve fizetésemelést kérhetsz, ha az aktuális munkakörödet hasznos tevékenységekkel tudod bővíteni az új tudásoddal.

Nem kell drasztikus lépésekre gondolni, egy közepes fizetésemelés is több millió forintot eredményez az évek során.

Értékeld a jelenlegi juttatásaidat

Vedd fontolóra, milyen előnyökkel és juttatásokkal jár az aktuális munkahelyed. Mik azok, amelyekről nem szeretnél lemondani, illetve amik nem sokat tesznek hozzá az életedhez? Mennyi vagyon tudsz felhalmozni a cégnél? Mennyi szabadságod van, és mennyi táppénz jár? Kapsz-e bármilyen biztosítási juttatást, vagy extra kompenzációt a fizetésed mellé? Hogyan ítéled meg a munkahelyed biztonságát az előbb felsoroltak megléte vagy hiánya alapján?

Máshogy fogalmazva, milyen juttatásoktól esnél el a felmondással, és mikor éri meg ezeket feladni? Ha alaposan elemzed az előbbi kérdéseket, akkor nemcsak a döntésedet könnyítheted meg, hanem emek tárgyalási stratégiát is kialakíthatsz.

Egy állásinterjún a toborzók pontosan el fogják neked mondani, milyen kompenzációs csomagra számíthatsz a leendő munkahelyeden. Ismertesd velük a preferenciáidat, illetve az előző munkahelyen kapott juttatásaidat.

Tervezz előre

Mielőtt meghozod a nagy döntést, írj egy „forgatókönyvet", hogy milyen stratégiai lépésekre van lehetőséged. Legyen szó akár adóoptimalizálásról, vagy nagyfokú spórolásról egy saját cég elindítása érdekében. Mi az, amit megengedhetsz magadnak, és mi az, amit nem? Hogyan juttatnak ezek közelebb a célodhoz?

Nincs tökéletes megoldóképlet a helyes döntés meghozatalára, de mindenképp gondold át a helyzetedet, mielőtt lépéseket tennél. Ne "idegből" dönts. Célszerű felkeresni egy szakembert, aki segíthet a megfelelő stratégia kialakításában. Ráadásul még adózási tippekkel is elláthat.

Egy kis munkával, odafigyeléssel és tervezéssel a pandémia igazi ugródeszka lehet a jobb élet felé.

The Conversation

Ne hagyd ki!