Nehezen találnak megfelelő munkaerőt a gazdák az állatok mellé, a legnagyobb hiány juhászokokból van. Ha ez lenne életed álommelója, néhány feltétel teljesítése esetén válogathatsz az ajánlatok közül.


Részben a sokszor szinte 24 órás, kemény munka miatt nincsenek komoly jelentkezők, de gondot jelent az is, hogy a munkáltatók sokszor nem igazán tudnak versenyképes fizetést ajánlani, mert ehhez a gazdaságok jellemzően nem termelnek elegendő hasznot, írja az mno.hu.

A lap az álláshirdetéseket átböngészve arra jutott, van olyan oldal, amelyen csaknem száz hirdető keres állatgondozót, juhászt. A hirdetéseknél a fizetésről sok esetben nem esik szó, ahol igen, ott az összeg kilencvenezer és háromszázezer forint között mozog. A feltételek között egyes esetekben az is szerepel, hogy komoly, józan életű személyek jelentkezését várják, a gyakorlat előny, a szállás és az ellátás megoldható.

Nehéz munka

Amióta csak állatot tartunk, mindig próbáltunk segítséget találni, de nagyon nehéz jó munkaerőre lelni. Mindig is kevés volt a jó juhász, de az utóbbi harminc évben még nehezebb megfelelő embert szerezni

– mondta a lapnak egy hajdú-bihari gazda. A dolog azért sem könnyű, mert egy juhásznak gyakorlatilag napi 24 órában kell dolgoznia. Ha az állat ellik, azzal is el kell boldogulnia, emellett le kell tudnia körmölni, és ha sántít, „meg kell tudni sántázni". Vagyis adott esetben egy juhásznak egyszerűbb sebészeti beavatkozásokat, állatorvosi munkákat is el kell tudnia végezni.

Akik jelentkeznek

Az a baj, hogy szinte csak semmirekellő, felelőtlen, sok esetben alkoholista emberek jelentkeznek, ők pedig alkalmatlanok a feladatra, panaszolta a gazda. Az is igaz, hogy a fizetések is alacsonyak, de az állattartásból a magas takarmányárak miatt egyre nehezebb versenyképes béreket kigazdálkodni.

Egy másik gazda szerint jószerivel csak kényszermunkaerő jelentkezik a hirdetésekre, olyan, aki máshol nem kap állást. Pedig pásztornak lenni egy szakma, amit jól kell tudni csinálni, nem elég csak álldogálni az állatok mellett. Az ehhez szükséges tudást nem lehetetlen megszerezni, de iskolapadban nem lehet rá szert tenni.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!