Szállodai szoba fehér ágyneművel
Fotó: Shutterstock

Hogy lesz ebből nyaralás? Brutális drágulás a hotelekben

A koronavírus elleni védőoltások után hirtelen megnyílt az utazás lehetősége, a szállodák azonban nem álltak készen erre: világszerte súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A végeredmény: a szobaárak majdnem kétszáz százalékos emelkedése.

2020 októbere és 2021 októbere között a hotelszobák árai világviszonylatban 184 százalékkal emelkedtek

a Travel Daily Media összesítése szerint.

Berobbant az utazási kedv

Amikor 2020 márciusában a Covid először megjelent, több mint 142 országban vezettek be teljes vagy részleges határzárat, vagyis a Föld népességének 91 százalékát megfosztották az utazás lehetőségétől – derül ki a Pew Research kutatásából.

Miután a fejlett országok népességének nagy részét már beoltották, az utazási kedv hirtelen beindult, méghozzá a vártnál sokkal gyorsabban. A hotelek azonban munkaerőhiánnyal küzdenek, ezért a szobák ára az egekbe szökött.

New Yorkban például 361 százalékkal növekedett a kereslet a hotelszobák iránt, ez átlagosan 28 százalékos áremelkedéssel járt együtt. Rómában 23, Lisszabonban 20 százalékkal nőttek az árak.

Márciusban az Egyesült Államokban a szállodaiparban dolgozók 5,7 százaléka mondott föl. Ez betudható annak, hogy a személyzet kiégett, miután gyakran dupla műszakot kellett vállalniuk a kollégáik helyett.

Nem kell mindig szobalány

Néhány hotelben úgy próbálják biztosítani a működést, hogy a csökkentik a szobatakarítás gyakoriságát. Az amerikai Hiltonokban a szobalány a korábbi napi takarítás helyett csak minden ötödik napon jelenik meg.

A tapasztalat ugyanakkor az, hogy a vendégek maguk kérik: idegenek inkább ne járkáljanak be a szobájukba, ami még valószínűleg a pandémiás helyzet utóhatása.

Európában és Ázsia csendes-óceáni térségében más a helyzet: ott ragaszkodnak a Covid idején megszokott sűrűbb takarítási rendhez és a rendszeres fertőtlenítéshez.

Az Egyesült Államokban a munkaerőhiányra és a felmondásokra azt a megoldást találták ki a szállodákban, hogy a takarító és a konyhai személyzetnek akár kétezer dolláros bónuszt is kilátásba helyeznek. Az összeget több hónapon át, apránként fizetik ki, hogy a dolgozók addig se menjenek el.

Magyarországon is hasonló tendencia figyelhető meg. Itt írtunk arról, hogy árrobbanás jellemezte az év elején a hazai szálláshelyek piacát.


The Conversation

Ne hagyd ki!