Több faipari cég sem tudja érvényesíteni a növekvő beszerzési költségeit a termékei árában.
Fotó: Shutterstock

Újabb csúcson a fűrészáru ára, a fafeldolgozóknak sem könnyű

Folytatódni látszik a tavalyi év tendenciája a faiparban, ismét jelentősen megugrott a fűrészáruk ára. A jelek szerint nem csak a végfelhasználók, hanem a hazai iparág szereplői sem lehetnek miatta túl boldogok.


Nehezen alkalmazkodnak a faipari cégek a magas árakhoz

Már tavaly tavasszal óriásit ugrott a világpicon a fűrészáruk ára, 50 és 200 százalék közötti volt a drágulás. 2021 második fele ugyan kisebb mértékű árcsökkenést hozott a fakereskedelemben, az idei év első két hónapjában azonban ismét rekordszintre drágult több fatermék is – írja elemzésében az Opten.hu.

A hazai faiparhoz köthető társas vállalkozások adataiból az látszik, hogy egy hosszabb, stagnáló időszakon vannak túl, amikor többnyire nem tudták kihasználni az áremelkedések okozta lehetőségeket. Különböző mértékben alkalmazkodtak a változó körülményekhez, hiszen több feldolgozó vállalkozás sem tudta érvényesíteni a növekvő beszerzési költségeit a termékei árában. A papírgyártást a jelek szerint különösen nehezen érinthette a helyzet, hiszen tavaly a felszámolások és csődök száma jelentősen növekedett hazánkban ezen a területen.

Kevesebb a vállalkozás az iparágban

5 éve csökken hazánkban a faiparhoz köthető (erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, bútorgyártás és papírgyártás) társas vállalkozások száma. Amíg 2016-ban nagyjából 8800 cég működött ezen a területen, mára ez a szám 7900-ra zsugorodott. A legnagyobb visszaesés a fafeldolgozó cégek számát érintette, a legstabilabb szektor pedig az erdőgazdálkodás maradt, valamint tavaly némileg felpattant a bútorgyártók száma.

A faipar alkalmazottainak száma is csökkent a vizsgált időszakban, bár arányaiban kisebb mértékben, mint a cégeké, hiszen 5 év alatt 61 ezerről „csupán” 59 ezerre esett vissza. A papíripari dolgozók egyébként sem alacsony létszáma pedig még növekedni is tudott.

Az Opten adatai szerint körülbelül 6300 egyéni vállalkozás is működik a szektorban, tavaly pedig különösen megugrott a számuk. Az egyéni vállalkozók magas létszáma némi lendületet adhat az iparágnak a közeljövőben, hosszú távon viszont nem feltétlenül szerencsés, hiszen jellemzően kevésbé számítanak tőkeerősnek és stabilnak. Problémásak lehetnek továbbá azok az esetek is, amikor valaki adóoptimalizálás céljából lesz egyéni vállalkozó az alkalmazotti jogviszony helyett.

Kicsik vagyunk az uniós piacon

A hazai rönkfa/nyersfa termelés az utóbbi két évben inkább csökken, mint növekedett. A hazai szegmens egyébként az EU teljes fakitermelésének csupán az 1 százalékát adja. Fűrészáru tekintetében még kisebb ez az arány (0,4 százalék), ahogyan a papírgyártás esetében is (0,9 százalék).

Az elemzés szerint 2023-ban jót tenne a szektornak, ha egészséges és fenntartható szinten stabilizálódna a fa világpiaci ára. Fontosak lehetnek a kiszámíthatóbb költségek a fakitermelőknek és a faanyagok felhasználóinak is. Meg kell továbbá említeni azt is, hogy a szektor áringadozása az építőiparon keresztül a legtöbb hazai ágazatra hatással van. Az iparág helyzete azonban nem ebbe az irányba mutat, ráadásul az orosz-ukrán háború következményei is meg fognak jelenni az ágazatban.

Ne hagyd ki!