Megállíthatatlan a BUX
Fotó: Shutterstock

Megállíthatatlan a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 424,58 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 57 081,18 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.


A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy pozitív volt a hangulat az európai tőzsdéken, a német és a francia indexek is 0,7 százalék körül emelkedtek, a magyar tőzsde az európai fősodorral haladt.

A kedvező hangulatot szerinte az okozhatta, hogy a befektetők bizalommal tekintenek a mesterséges intelligencia rejtette lehetőségekre, többek között annak apropóján is, hogy egy brit chip-gyártó tőzsdére készül, mindez pedig az aggodalmakat a háttérbe szorította. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a forgalom magas volt, de nem a blue chipeké - hiszen azok átlagosan teljesítettek ilyen szempontból -, hanem a kisebb részvényeké. Nagy volt a kereslet a saját részvény vásárlási programot indított OPUS iránt, de a 4iG, az Állami Nyomda és az Appeninn papírjai is az átlaghoz viszonyítva jobban forogtak. A vezető papírok jelentési szezonja lezárult, sokan most a kisebb papíroktól várják a jelentősebb emelkedéseket - magyarázta. Kiemelte, hogy az OTP-papírok teljesítményére kedvezően hatott a Citi célár-emelése, amelyet a gyorsjelentés kedvező számai indokoltak.

Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,42 százalékkal 14 295 forintra erősödött, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki. A Mol 10 forinttal, 0,37 százalékkal 2698 forintra gyengült, 1,0 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 4,5 forinttal, 1,03 százalékkal 442 forintra nőtt, forgalma 106,0 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,22 százalékkal 9210 forintra esett, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 5094,64 ponton zárt kedden, ez 144,04 pontos, 2,91 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva. (Forrás:MTI)


Ne hagyd ki!