Dollár bankjegyek szállnak a levegőben
Fotó: Shutterstock

A befektetőguru, aki mindig biztos kézzel választ

Warren Buffett-t is érintette a tőzsdék első fél évben tapasztalt megroggyanása. Befektetési alapja, a Berkshire Hathaway azonban továbbra is vásárol, és néhány üzletági érdekeltsége szárnyal, ezekben a bizonytalan gazdasági időkben is.

A Berkshire Hathaway a második negyedévben közel 44 milliárd dollár nettó veszteséget könyvelhetett el, érdekes módon épp akkora összeget, amelyet Elon Musk a Twitter megvásárlására szánt.

Nem véletlenül guru

A Berkshire-nek jelentős részvényállománya van az Apple-ben, a Bank of Americában, a Coca-Colában, a Chevronban és az American Expressben. Ez az öt cég teszi ki részvényportfóliójának mintegy 70 százalékát. A Chevron és a Coke egyaránt jól teljesített idén, a tech cégek részvényei azonban jelentős piaci veszteségeket szenvedtek el.

A Berkshire portfoliója által elszenvedett értékzuhanás azonban nem a teljes történet. A cég ugyancsak a második negyedévről 9,3 milliárdos működési profitról is beszámolt, amely az elmúlt év azonos időszakához képest 40 százalékos emelkedés. Ez főként a magasabb kamatoknak köszönhető a biztosítási üzletágban. A Berkshire-részvények ugyanakkor szépen teljesítettek a vasúti, energia és közüzemi üzletágakban is.

A cégnek részvényei vannak többek között a Geicóban, a PacifiCorpban, a MidAmerican Energyben, és olyan nagy fogyasztói brandekben, mint a Fruit of the Loom, a Duracell és a Kraft Heinz.

A Berkshire sok érdekeltsége a Covid okozta visszaesés után idén jelentős növekedést produkált.

Árgus szemek

2020 elején a Covid-19 negatívan érintette a legtöbb üzleti vállalkozást, ezért érdemes a jelenlegi eredményeket a pandémia előtt, 2019-es számokkal összehasonlítani

– mondta a Berkshire egyik részvényese, Bill Stone a CNN-nek. A működési bevétel 2022 második negyedévében 51 százalékkal haladta meg a 2019-est.

Sok befektető árgus szemmel figyeli, mit szemel ki magának Warren Buffett a tőzsdén. A második negyedévben a Berkshire 3,8 milliárd dollár értékben vásárolt részvényeket, az első negyedévben pedig 40 milliárd dollár értékben. A tőzsdei visszaesés idején jelentős részesedést habzsoltak fel az Occidental Petroleum olajóriásból, és bejelentettek egy 11,6 milliárd dolláros vételt az Alleghany biztosítóra.

Mindent összevetve a Berkshire-részvények idén eddig jobban teljesítettek, mint a piac többi része.

Itt írtunk arról, korábban Warren Buffett hogy ment szembe az árral, itt pedig arról, mit tanácsol a befektetési guru infláció idejére. Volt, aki hétmilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett azért, hogy Buffett-vel ebédelhessen.


Ne hagyd ki!