Ígéretes találmány segítheti az ágyi poloskák kirtását
Fotó: Shutterstock

A Holdon már jártunk, az ágyi poloskákat is legyőzhetjük

Svéd egyetemisták ígéretes módszert találtak ki a világ több nagyvárosában komoly gondot okozó ágyi poloskák elpusztítására.Ha ezek a vérszívók nem észlelnek semmit, ami vonzaná őket, akkor rejtve maradnak és zavartalanul szaporodnak a házak hasadékaiban, repedéseiben. Viszont csábítóan hat rájuk a meleg, a szén-dioxid és bizonyos vegyi anyagok, amelyeket az emberi test termel, éppen ezért éjjel szívesen támadnak. Mindebből már adódik is előcsalogatásuk módszere: az emberi csali. Két svéd egyetemista ebbők kiindulva alkotott meg egy különleges ágyipoloska-csalogatót.


A KTH Royal Institute of Technology hallgatói egy olyan gépet terveztek, amely kiválthatja az embert. A prototípus messzire elérő szén-dioxidot bocsát ki, amit a poloskák képesek észlelni. A gép magához vonzza őket, és az állatok ott rekednek. A prototípus már működőképes, de dolgoznak a fejlesztésen is: egy kamerán, amely megfigyelné a poloskák viselkedését, és ennek megfelelően optimalizálná a szén-dioxid-kibocsátást.

A fiatalok ellenőrzött környezetben tesztelték a prototípust, és úgy tűnik, működik. A következő lépés (amelyen már dolgoznak) egy labor felállítása az Egyesült Királyságban, amely egy bútorozott lakóteret szimulál valódi poloskákkal. Különféle készítményeket is fejlesztenek, hogy javítsák a poloskacsapda hatásfokát. Úgy tűnik, ez a csapda a fertőzés eddigieknél gyorsabb leküzdésében is segíthet. Külön előnye, hogy nem kell hozzá vegyszer, ugyanis sok mai poloska már immunissá vált az általánosan használt rovarirtó szerekre, írja a hvg.hu.


Ne hagyd ki!