Elégedett home officeos munkavállaló összekulcsolta a kezét, miután sikeres pályázatot nyújtott be álláskeresése során
Fotó: Unsplash

3 hiba, amit kerülj el, ha távmunkás állást keresel

Az elmúlt két évben a home office lehetőségeket kínáló vállalatokkal párhuzamosan a távmunkára vágyó álláskeresők száma is drasztikusan nőtt. Ahhoz, hogy valaki sikeresen pályázzon egy ilyen állásra, formabontó, jól átgondolt stratégiára lesz szüksége. A FlexJobs portál tanácsadója, Toni Frana elmondta a CNBC-nek, milyen hibákat érdemes elkerülni.Régión kívüli munkalehetőség

Ugyan a home office egyik legnagyobb előnye, hogy lényegében megszünteti a fölrajzi korlátokat, az állásajánlatok körülbelül 95 százaléka mégis helyhez kötött, legyen szó egy adott megyéről, városról vagy országról. A vállalatok többnyire azért alkalmaznak földrajzi megkötéseket, hogy maradéktalanul ki tudják szolgálni meglévő ügyfélkörük igényeit, illetve megfeleljenek az adózási és működési szabályoknak, feltételeknek.

Éppen ezért nincs túl sok értelme olyan állásokra jelentkezni, amelyek egyértelmű földrajzi követelményeinek nem felelünk meg. Ezek a cégek jellemzően automatikusan elutasítják az ilyen pályázatokat. Időtakarékosság szempontjából érdemes csak azokra a lehetőségekre szűrni az állásportálokon, amelyek relevánsak számunkra.

Home office-specifikus készségek kihagyása

A munkaadók olyan jelentkezőket keresnek, akik gyorsan tanulnak és home office „környezetben” is képesek maradéktalanul elvégezni munkájukat. Emeld ki önéletrajzodban a távmunkához elengedhetetlen készségeidet, például az időgazdálkodást, a kommunikációt, a szervezést és a technológiai készségeidet.

Ha korábban még nem dolgoztál home officeban, Frana azt javasolja, fejtsd ki, hogyan hasznosítottad a problémamegoldó képességeidet az előző munkahelyeden, vagy emeld ki azokat a készségeidet, amelyek segíthetnek megbirkózni egy gyors tempójú munkával.

Nyugodtan részletezheted személyes, nem munkához kapcsolódó tapasztalataidat, például azt, hogyan segítettél rokonaidnak, barátaidnak eligazodni a Zoom és a Teams konferenciák zavaros világában.

Sokat akar a szarka

Ha távmunkát keresel, akkor minden bizonnyal naponta órákat töltesz az állásportálok böngészésével. Valószínűleg ebben a pillanatban is több tucat, több száz cég adatbázisában pihen az önéletrajzod arra várva, hogy valakinek megakadjon rajta a szeme. Frana szerint ez egy rossz, kontraproduktív taktika.

Meglehetősen időigényes úgy megszerkeszteni egy önéletrajzot, hogy az megfeleljen a munkaköri leírásnak, de minél átgondoltabb a pályázatod, annál jobb eredményeket érhetsz el, szemben a benyújtott jelentkezések számával

-mondta a szakember.

Azt javasolja, hogy maximum öt vállalat ajánlataira koncentrálj. Ezek a cégek pedig legyenek összhangban személyes karriercéljaiddal, küldetéstudatoddal. A rugalmasságon kívül nem árt, ha élvezed is, amit csinálsz.

Mielőtt elkezded az álláskeresést, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Milyen csapatban szeretnék dolgozni?
  • Milyen hatást szeretnék elérni a munkámmal?
Tudnod kell válaszolni ezekre a kérdésekre, hogy valóban megtaláld a számodra megfelelő távmunkát

-zárta mondandóját Toni Frana.

Ne hagyd ki!