Kék inges, fekete zakós csinos toborzó hölgy kezében egy kinyomtatott önéletrajzzal kezet fog az állásra jelentkező pályázóval
Fotó: Shutterstock

Így válaszolj a világ 3 legidegesítőbb kérdésére állásinterjún

Mesélj magadról! Ismerős? Sajnos ilyen és ehhez hasonló mondatokra, kérdésekre az összes állásinterjún számítani lehet, a legtöbb embernek azonban fogalma sincs, milyen választ várnak a toborzók. A 25 éves ágazati tapasztalattal rendelkező Jeff Hyman megosztotta a CNBC-vel, milyen az ideális reakció a sablonkérdésekre.


Mesélj magadról egy kicsit, mutatkozz be!

Az interjúztatók szeretik ezzel a mondattal kezdeni a beszélgetést, hogy megtörjék a jeget. A pályázók zavarukban gyakran hosszú monológokba kezdenek ,így értékes perceket veszítenek, és úgy isten igazából semmire nem térnek ki, ami valójában érdekelné a toborzókat.

Próbáld rövidre fogni, ideális esetben egy perc alatt tartani a mondandódat, és emeld ki az erősségeidet és az eredményeidet.

Ezzel a kérdéssel a toborzók valójában azt kérdezik, hogy: „Miért ülsz ma előttem?” „Ha olyan jó vagy, miért keresel munkát?”

- magyarázza Hyman.

A legjobb válasz az, amelyben nemcsak azt részletezed, hogy miket értél el, hanem azt is, hogy miért tetted, amit tettél: mi motivált eddig, és milyen hatást szeretnél elérni a következő munkahelyeden?

Mi volt pályafutásod eddigi legnagyobb sikere?

Hyman szerint az álláskeresők többnyire két hibát követnek el az említett kérdés megválaszolásakor:

vagy túl szerények, és nem tudják megfogalmazni a munkájuk során elért hatást, vagy nem tudják számszerűsíteni az említett hatást.

A szakember azt javasolja, válaszd ki karriered legnagyobb eredményét - legyen az egy értékesítési cél elérése, egy nagyszerű prezentáció előadása vagy egy nagy esemény megszervezése -, és röviden magyarázd el, milyen lépéseket tettél a célod megvalósítása érdekében.

Ha ez megvan, mindenképpen támaszd alá számadatokkal, amelyekkel szemléltetheted, pontosan milyen hatással volt a teljesítményed a vállalatra. Például X százalékkal növelted az eladásokat, vagy Y százalékkal az ügyfelek elégedettségét.

Mi ez a lyuk az önéletrajzodban?

Ez egy igen rettegett kérdés azon pályázók körében, akik a közelmúltban vesztették el vagy hagyták ott munkájukat, és néhány hónapot már eltöltöttek kereséssel. De persze egy évekkel korábbi huzamosabb szünet is felkeltheti az interjúztatók figyelmét.

Először is fontos, hogy ne szégyelld, ha valamilyen hiányosságot mutat az önéletrajzod, az elmúlt két évben rengeteg ember életét felforgatta a vírus. A toborzók ezzel tisztában vannak, éppen ezért jóval empatikusabban állnak az jelentkezőkhöz.

Fontos, hogy őszintén, közvetlenül és szabadkozás nélkül válaszolj a kérdésre.

Legyél sebezhető, és röviden magyarázd el, miért tartottál 3 hónap, 6 hónap vagy 1 év szünetet, legyen szó egy beteg szülő gondozásáról, vagy bármi másról. Pozitívan zárd a mondandódat, és emeld ki, mit tanultál az élményből

-tanácsolja Hyman.

Sok sikert!

Ne hagyd ki!