Kék-sárga Amazon logó egy kék üvegépületen
Fotó: Shutterstock

Robotgyártót vett az Amazon

Az Amazon felvásárolja a Roomba robotporszívó gyártóját, az iRobot Corpot 1,7 milliárd dollár (660 milliárd forint) készpénzért. A világ legnagyobb online viszonteladó cége egy ideje már építgeti okos otthoni eszközei tárházát.


Az Amazon 61 dollárt fizet részvényenként, amely az egyezség előtti utolsó tőzsdei záróárnál 22 százalékkal magasabb.

A robotoké a jövő 

Az Amazon szenior alelnöke 2021-ben vázolta fel a víziót, hogy öt-tíz éven belül minden háztartásban lesz legalább egy robot, de nem csak úgy a sarokban, hanem a mindennapi élet fontos részeként.

Az iRobot vezére, Colin Angle ugyancsak úgy véli, hogy minden lakásban szükség van nem is egy, hanem több robotra, amelyek hatékonyan képesek kommunikálni egymás közt. Hamarosan pedig olyan társadalmi kihívásokat is meg lehet oldani a segítségükkel, mint az idősek gondozása. Ezzel már kísérleteznek, New York államban több mint 800 robotot osztanak szét idős emberek között, hogy enyhítsék a magányukat – itt írtunk a kezdeményezésről.

Az Amazon okoseszközei csupán töredékét jelentik a cég bevételének, mégis újabb és újabb kütyükkel bővítik a kínálatot. 2018-ban a Ring nevű céget vásárolták fel, amely biztonsági csengőket és kamerákat gyártott.

Koszt gyűjt és adatokat

Az iRobot bekebelezése után az Amazon továbbra is árusítja a robotporszívókat más viszonteladók számára is. Ezek más cégek virtuális asszisztenseivel is kompatibilisek maradnak, nemcsak az Amazon Alexájával. Alexát újabban egyébként arra tanítják, hogy hogy bárki hangját utánozni tudja, élőét vagy holtét, csupán egypercnyi rögzített hanganyag nyomán. A bizarr ötletről itt lehet olvasni.

A Roomba porszívók ezer dollárba (390 ezer forintba) kerülnek. Amellett, hogy összeszedik a koszt, téradatokat is gyűjtenek a háztartásokról. Ezek a további okoseszköz-fejlesztések szempontjából értékesek.

Az Amazon egyébként még az idén belevág a drónos házhozszállításba, ugyanis hosszas kísérletezés után létrehozták a megfelelő drónt, itt írtunk róla.

Ne hagyd ki!