Alexa Amazon zöld szemüveges kisfiú
Fotó: Shutterstock

Alexának hívják, bárki hangján képes megszólalni

Az Amazon arra "tanítja" az Alexa nevű virtuális asszisztenst, hogy bárki hangját utánozni tudja, élőét vagy holtét, csupán egypercnyi rögzített hanganyag nyomán.


Az Alexa vezető fejlesztője az Amazon re:Mars elnevezésű Las Vegas-i konferenciáján kifejtette: csapata arra utasítja Alexát, hogy egy rövid audiofelvétel nyomán megtanuljon egy hangot, és azt képes legyen átalakítani egy hosszabb audioanyaggá.

Beszédgenerálás

Prasad bemutatott egy rövid videót arról, hogyan használhatják az emberek a való életben Alexa hangváltoztató képességét. A klipben egy kisfiú megkérdi:

Alexa, be tudja fejezni Nagymama az Óz olvasását?

A smart speaker robothangján megerősíti a kérést, majd kevésbé robothangon elmond egy részletet a gyerekkönyvből.

A problémát nem beszédgeneráló, hanem hangátalakító feladatként közelítettük meg, és nem több órás stúdiófelvételből, hanem csupán egypercnyi hanganyagból kellett megoldanunk

- mondta Prasad.

Tartós emlék

A fejlesztő úgy látja, hogy Alexa képessége, hogy ismerős hangokat személyesítsen meg, különösen fontos most, amikor sokan elvesztették szeretteiket a koronavírus járványban.

Al nem tudja megszüntetni a veszteség miatt érzett fájdalmat, de az emléket tartóssá teszi

- mondta.

Azt nem árulta el, hogy az Amazon mikor bocsátja a vásárlói rendelkezésére Alexa szuperképességét.

A képességet mesterséges intelligencia biztosítja, amely segít Alexának az új helyzetekhez való alkalmazkodásban, és új ismeretekhez jut a tapasztalatok nyomán, minimális felügyelettel.

Az Amazon nem az egyetlen cég, amely emberi hang utánzására képes technológiát fejleszt. Májusban a Takara Tomy japán játékgyártó mutatott be egy hasonló szerkezetet, amelynek neve Coemo. A tojás alakú kütyü képes felnőttek hangját elsajátítani, amin meséket olvas gyerekeknek.

The Conversation

Ne hagyd ki!