Az Ukrajna védelmére kelt Amazon vállalat logója egy irodaház oldalán
A világ egyik legnagyobb vállalata is egyértelművé tette, melyik országot támogatja az orosz-ukrán háborúban.


A hírt egyenesen Jeff Bezos utódja, az Amazon jelenlegi vezérigazgatója, Andy Jassy jelentette be Twitteren.

A bejegyzésben kifejtette, hogy az Amazon arra fogja használni logiszitkai erőforrásait, hogy ellátmányt biztosítson a rászorulóknak. Továbbá ígéretet tett arra, hogy az óriáscég kiberbiztonsági szakértelmével segíteni fogja azokat a kormányokat és vállalatokat, amelyek aktívan hozzájárulnak Ukrajna és a háborús menekültek védelméhez. Mindezek mellett saját dolgozóival karöltve további pénzösszegekkel támogatja a civil szervezetek munkáját.

A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy az Amazon 10 millió dollárt, azaz nagyjából 3,4 milliárd forintot különített el humanitárius célokra.

Az ukrajnai helyzet elképesztően aggasztó, és napról-napra rosszabb lesz. Az Amazon kiáll Ukrajna népe mellett, és továbbra is segíteni fog.

-írta Twitteren Jassy.

Az Amazon rendelkezik a világ egyik legkiterjedtebb és leghatékonyabb logisztikai rendszerével, ráadásul kibertechnológiai csapata is az élvonalba tartozik. Hatalmas segítséget jelent az ukránoknak, ha a vezérigazgató valóban betartja a szavát.

Az IT guruk szakértelme kifejezett jól jön, ugyanis a fizikai harcmezők mellett a kibertérben is háború folyik Oroszország és Ukrajna között.

Egyes ukrán-szimpatizáns hackercsoportok már hírt adtak kisebb-nagyobb sikerekről. Egy fehérorosz csapat, a Cyber-Partisans azt állítja, a fehérorosz vonathálózat elleni vasárnapi kibertámadása megzavarta az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába.

A Cyber-Partisans szóvivője azt mondta, hogy „megpróbálja koordinálni az összes ukrán kibercsoportot egy biztonságos kommunikációs csatornán keresztül”.

A Georgian Hackers Society tagjai is az ukránok védelmére keltek, akik a Discord közösségi platformon szervezik műveleteiket.

Szellemek vagyunk, akik Oroszországot és az orosz megszállókat támadják

-mondta a Georgian Hackers Society egyik hackere a Siftednek.

Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes február 26-án, Twitteren jelentette be, hogy informatikai hadsereget toboroznak. A hackersereg műveleteit egy Telegram csevegőszoba segítségével hangolják össze, ahol az önkéntesek operatív küldetéseket vállalhatnak be. A célpontok között szerepel a Gazprom, a Lukoil és a Sberbank is.

Az IT Army of Ukraine mindezek mellett arra kérte az önkénteseit, működjenek együtt az Anonymous hackercsoporttal.

A hackerek igen aktívak, egyebek között már az orosz állami tévécsatorna rendszereibe is beférkőztek, műholdakat törtek fel, lekapcsolták a Kreml és az orosz kormány weboldalát, sőt, még az atomenergetikai központot is megbabrálták.

Ha mindez nem lenne elég, a kijevi székhelyű Cyber Unit Technologies kiberbiztonsági vállalat nagyszabású hackerversenyt, úgynevezett “hackathont” hirdetett, melynek célja Ukrajna védelme és az orosz rendszerek feltörése. A legeredményesebb támadók akár 100 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos jutalmat is bezsebelhetnek.

Egyelőre kérdéses, mekkora károkat tudnak okozni a „kibertér szellemei” az oroszoknak. Annyi biztos, hogy valamilyen szinten meg tudják zavarni a rendszereiket és le tudják lassítani az előrenyomulásukat, így nem szabad félvállról venni őket. Ami igazán furcsa, az az, hogy az oroszpárti hackerek tevékenységéről szinte semmit nem lehet tudni.

Ne hagyd ki!