Fiatal nő kaját vesz a szupermarketben a pénztárnál
Fotó: Shutterstock

A Mastercardnál mosollyal is lehet majd fizetni

A Mastercard ügyfelei hamarosan képesek lesznek az ujjlenyomatukkal vagy az arcukkal fizetni. Az új biometrikus fizetési rendszert először Brazíliában tesztelik.


Az új technológia gyorsabb átutalást, nagyobb biztonságot és higiénikusabb fizetési folyamatot tesz lehetővé.

Integetni, mosolyogni

Fizetéskor elég kézzel integetni egy leolvasó előtt, vagy a kasszánál a kamerába mosolyogni - anélkül, hogy szükség volna előhúzni a bankkártyát vagy a mobiltelefont.

A cég reméli, hogy idővel az egész világra ki tudja terjeszteni az új fizetési módot, az üzletek nagyságától függetlenül – közölte egy Mastercard-szóvivő az Insiderrel.

Az érintésnélküli biometrikus technológia piaca a várakozások szerint 2026-ra eléri a 18,6 millió dollárt a KBV kutatócég adatai szerint. A Mastercard a rivális Visához és Amazonhoz hasonlóan fejleszti saját biometrikus rendszereit.

Elsőként brazil szupermarketek

A fizetés módja lépést kell, hogy tartson azzal, ahogyan élünk, dolgozunk és üzletetelünk, ügyfeleinknek a legnagyobb biztonságot kínáljuk

– mondta a Mastercard kiberrészlegének vezetője.

Elsőként a brazil szupermarket-láncban, a St Marche-ban próbálhatják ki a vásárlók az új rendszert, miután a Mastercard együttműködési megállapodást kötött az üzletlánccal, és a Payface helyi fizetési platformmal. Több próbát is terveznek még Dél-Amerikában és a Karib-szigeteken, a Közel-Keleten és Afrikában, valamint Ázsia csendes-óceáni térségében. A cég ígérete szerint Észak-Amerika és Európa is sorra kerül majd a közeli jövőben.

A Mastercard áprilisban kriptohátterű bankkártyát bocsátott ki.

Ne hagyd ki!