Jövő ilyenkor már a megújult Blahán sétálhatunk, ha minden jól megy
©Spectral/123RF.COM

Jövő ilyenkor már a megújult Blahán sétálhatunk, ha minden jól megy

Nem elég a rendelkezésre álló keret a Blaha Lujza tér felújítására, a főpolgármester ezért a Városháza megszépítésére szánt forrásból átcsoportosít 800 millió forintot. De mi és mikor készül el?


Az eredeti összeg elsősorban az építőipari árak emelkedése miatt nem elég

– mondta Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a hvg.hu kérdésére. A tér felújítására még az előző városvezetéstől örökölt koncepció véleménye szerint „túltervezett" volt (vagyis fölösleges elemeket is tartalmazott), de az áremelkedés miatt még a lecsupaszított verzióra sem elég az eredeti forrás.

Ami megmaradt

A legfontosabb változások, hogy opciós tétellé vált az aluljáró felújítása, illetve a térbe torkolló Somogyi Béla utca felújítása. A terveket ezen túl is karcsúsították, az elképzelt pavilonépület például nem valósul meg. A jelenlegi városvezetés „ligetes érzést" szeretne elérni a téren, ezért sok lesz a fa.

Balogh Samu szerint a forrás biztosítása után remélhetőleg már hamar sikerül lezárni a felújításra kiírt közbeszerzést, és meg lehet kötni a szerződést a legkedvezőbb ajánlatot adó pályázóval: a Strabaggal. Muszáj sietni, a felújításban ugyanis állami támogatás is van, ezért a munkálatoknak még ebben az évben el kell kezdődniük, és el kell jutniuk egy bizonyos szintre. A közbeszerzés határidőit a BKK egyébként már többször módosította.

Ha minden jól megy, a munkák július elején kezdődhetnek, a befejezés 2022 tavaszára várható. A felújítás alatt a 4-es, 6-os villamos zavartalanul fog járni, azonban a Rákóczi út és a Nagykörút is irányonként egy sávra szűkül majd.

Bírálatok, megoldások

Vitézy Dávid, a BKK volt, és az agglomerációs BFK jelenlegi vezérigazgatója nehezményezte, hogy a felújítással elvész a Népszínház utcai villamosok térre való kivezetésének, illetve a visszaépítendő Rákóczi úti pályába való bekötésének lehetősége. Balogh Samu szerint erről szó sincs. A Rákóczi út közepén azért nem lesz fasor, hogy oda a villamospályát vissza lehessen helyezni, a téren pedig különleges technológiával telepítik azokat a fákat, amelyek útban lennének a Népszínház utcai kivezetésnek, így könnyebb lesz azokat elköltöztetni.


Ne hagyd ki!