Számos előnnyel járhat a teafogyasztás
Fotó: Shutterstock

Tovább élhetünk, ha ilyen teát iszunk?

A zöld teával ellentétben igen vegyes eredmények születtek a fekete tea fogyasztásának egészségügyi hatásairól. Azonban egy friss kutatás szerint problémát jelent, hogy ezek a megfigyelések olyan országokra fókuszáltak, ahol sokkal népszerűbb a zöld tea.


Bővült a tudásunk a fekete teáról 

Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa és kollégái a fekete tea fogyasztásának hatásait tanulmányozták az Egyesült Királyságban, ahol igen népszerűek az ilyen teafélék. Átalagosan 11 évig vizsgáltak 500 ezer embert, a kutatásuk eredményeit pedig a napokban publikálták – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Azok körében, akik legalább két csésze teát fogyasztottak naponta (nekik a 89 százalékuk leginkább a fekete, 7 százalékuk pedig a zöld teát preferálta), valamivel kisebb halálozási kockázatot mértek, mint a nem ivók között. Az eredmények konzisztensek maradtak az italt tejjel, cukorra, hidegen vagy melegen fogyasztóknál is.

Ezekkel az előnyökkel jár a teafogyasztás

A teafogyasztók körében kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata a tanulmány szerint. A kutatók rámutattak, hogy nem teljesen meglepő az adat, hiszen a tea nagyon gazdag bioaktív vegyületekben, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást.

Egy másik tanulmány pedig arra világított rá, hogy összefüggés van a fekete és zöld tea fogyasztása, valamint az alacsonyabb koleszterinszint között. Emellett a tea segíthet csökkenteni a vérnyomást is. Mivel a kávéfogyasztókat kizárták a kutatásból, az is világos lett, hogy a teaivás csökkenti a szívbetegségek miatti halálozási kockázatot is. Viszont nincs kapcsolat a naponta megivott mennyiség növelése és az alacsonyabb mortalitás között.

Maradtak kérdések

Azonban a szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy az új kutatások megfigyeléses tanulmányon alapulnak, tehát a bizonyítékokat nem kísérletből gyűjtötték össze, és az eredményekre a kutatók következtettek. Ezért az eredményeket nem szabad egészségügyi döntések meghozatalára felhasználni, és véletlenszerű klinikai vizsgálatokban kell megismételni.

Emellett az is vezethet a teafogyasztók kisebb mortalitásához, hogy azok, akik teát isznak, valószínűleg kevesebb üdítőt fogyasztanak.

Ne hagyd ki!