Szakértői elemzés
Fotó: Shutterstock

Itt az új eurós állampapír! Vajon jobb, mint a régi?

Új, eurós lakossági állampapír indul EMÁP néven ebben a hónapban. Egyúttal kivezetik a jelenleg elérhető, inflációkövető Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP). Mutatjuk a szakértők véleményét arról, mivel járunk jobban: ha még bevásárolunk a régiből, vagy lecsapunk az újra.


Új, eurós állampapír indul

2026/U néven új, eurós állampapír értékesítése indul március 17-én. Kizárólag a Magyar Államkincstáron keresztül lehet megvásárolni. A lejárata 2026. szeptember 23., vagyis 3,5 éves futamidejű konstrukcióról van szó. A papír változó kamatozású, a kamata nagysága a 3 havi EURIBOR (ennek az értéke mutatja, az európai bankok milyen kamaton adnának kölcsön egymásnak eurót három hónapos futamidőre) értékétől függ, azaz azzal megegyező. Az induló éves kamat a március 8-án érvényes EURIBOR-ral egyezik meg, amely 2,944 százalék. Kizárólag természetes személyek vásárolhatják ezt az állampapírt, személyenként legfeljebb 500 ezer euró névértékig. A teljes, értékesíthető mennyisége pedig 250 millió euró.

Az új papír bevezetésével szinte egy időben (az értékesítés utolsó napja március 16) lezárul a jelenleg elérhető inflációkövető (2028/Y PEMÁP) eurós állampapír vásárlása.

Különbségek

A Bankmonitor.hu szakértői elemezték a két, eurós lakossági állampapírt. Először felhívták rá a figyelmet, hogy az új kötvény futamideje rövidebb. Az EMÁP 3,5 éves futamidejű, míg a 2028/Y PEMÁP futamidejéből még 5 év és 5 hónap van hátra. Mindkét konstrukció változó kamatozású, de a prémium állampapír évente fizet kamatot, az új kötvény pedig negyedévente, és a kamat nagysága is sűrűbben, negyedévente módosulhat az utóbbinál.

A prémium állampapír kamata az euróövezet inflációját követi, viszont az új kötvény kamata a 3 hónapos EURIBOR-hoz köthető. Az előbbinél van egy fix kamatprémium, mellyel az adott időszak inflációját megnövelik. Ebből a két tényezőből áll össze a végleges kamat. Ez a kamatprémium a 2028/Y PEMÁP-nál 0,25 százalék. Az új konstrukcióban nincs kamatprémium, a kamat nagysága megegyezik az EURIBOR értékével.

A prémium állampapírnál 2,60 százalék, amíg az EMÁP-nál 2,944 százalék az éves kamatláb az első periódusra, persze időarányosan ez más-más értéket jelent. Az infláció tavaly az euróövezetben 8,4 százalék volt, tehát a PEMÁP kamata a 2023. augusztus és 2024. augusztus közötti időszakra 8,65 százalék lenne. Ezzel szemben a EMÁP jövőbeni kamatáról nincs információnk. Érdemes azonban a 3 havi EURIBOR múltbeli értékeit megvizsgálni. A mutató értéke 2021. év vége óta folyamatosan emelkedik, de a legutóbbi 3 százalék alatt van. Ebben az évezredben a legmagasabb érték 5,381 százalék volt (2008. októberében, a válság idején).

Melyikkel járunk jobban?

Fontos tudni, hogy az EMÁP kamata negyedévente felveszi az EURIBOR értékét. Márpedig az elmúlt évek adatai alapján nem igazán számíthatunk arra, hogy ez a kamat 2023. augusztusától megközelítheti az eurós prémium állampapír kamatszintjét.

Az euróövezet inflációja a jelek szerint túl van a csúcson, a tavaly októberi 10,1 százalékról 2023 januárjára már 8,6 százalékra mérséklődött a drágulás üteme. Ugyan az infláció mérséklődésének üteme lassulhat, de alapvetően a drágulás fokozatos lassulása az irányadó kamatok emelkedését is megállíthatja. Ettől függetlenül a magas maginfláció miatt könnyen elképzelhető, hogy az Európai Központi Bank (EKB) által jegyzett alapkamat eléri a 4 százalékot. De ilyen alapkamat mellett is jó eséllyel elmarad a 3 havi EURIBOR értéke - és ezáltal az EMÁK kamata is - a 8,65 százalékos szinttől

- írja a Bankmonitor elemzése.

Hozzáteszik, hosszabb időtávra nem tekintenénk előre a jelentős bizonytalanság miatt. Azonban másfél éves időtávon nagy eséllyel a jelenleg vásárolható eurós inflációkövető befektetésen elérhető nyereség magasabb lesz, mint az új EMÁP-on elérhető hozam.

A futamidő alatti visszaváltási költségekről nincs hivatalos információ.

Ne hagyd ki!