Hacker kapucniban laptoppal és monitorokkal
Fotó: Shutterstock

Régi, de hatásos trükkel támadnak az észak-koreai hackerek

Washington arra figyelmeztetett, hogy észak-koreai informatikusok azért jelentkeznek a képzettségüknek megfelelő állásokra, hogy pénzt lopjanak a kormányuknak. Nem fedik fel, hogy honnan jöttek, azt állítják, hogy egy másik ázsiai ország szülöttei.


A feltételezések szerint a munka leple alatt az észak-koreai fegyverkezéshez próbálnak tőkéhez jutni, és ehhez meg kell kerülniük a nemzetközi szankciókat. Az elmúlt hónapokban számos rakétakísérletet hajtottak végre az országban. Phenjan márciusban 2017 óta először tesztelt interkontinentális ballisztikus rakétát.

Mesterterv

Phenjan több ezer magasan képzett informatikust küld szét a világba, hogy pénzhez jusson, amelyből fegyverkezési programját finanszírozhatja az amerikai és az ENSZ-szankciók ellenére

– olvasható a közleményben, amelyet az amerikai külügyminisztérium, az amerikai pénzügyminisztérium és az FBI jegyez.

Ezek az IT-sok Észak-Koreában és más országokban tartózkodnak, főleg Kínában és Oroszországban. Kisebb számban, de vannak Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Kihasználják a meglévő keresletet a magasan képzett, speciális területekhez értő informatikusok iránt, és szabadúszó munkát keresnek szerte a világon, de különösen Észak-Amerikában, Európában és Kelet-Ázsiában.

Büntetendő

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy az észak-koreaiakat alkalmazó amerikai cégeket jogi eljárás alá vonhatják a szankciók megsértése miatt.

Az Egyesült Államok szerint áprilisban észak-koreai kötődésű hackerek loptak el 615 millió dollár értékű kriptovalutát a népszerű online játék, az Axie Infinity játékosaitól.

Ugyancsak áprilisban egy kripto-cégnél dolgozó amerikai kutatót több mint öt év börtönre ítélték, mert együttműködött az Észak-Korea ellen hozott amerikai szankciók kijátszásában. Virgil Griffith korábban az Ethereum Foundation alkalmazottja volt, amely az ether kriptovaluta háttértechnológiájával foglalkozó non-profit szervezet. Griffith Phenjanban személyesen mutatta be egy prezentáción a blockchain technológiát az észak-koreaiaknak. Az Ethereum Foundation a letartóztatása idején azt mondta, hogy az utazás nem a cég beleegyezésével történt.

Ne hagyd ki!