Kálvin téri metrómegálló

Késve és nem egyben adják majd át a 3-as metró középső szakaszát

Három megállót (Semmelweis Klinikák, Corvin-negyed, Kálvin tér) májusban, a Deák teret 2022 végén, míg a teljes vonalat csak 2023 márciusában adják át a legújabb menetrend szerint.


Darabokban adják át a középső szakaszt

A 3-as metró teljes vonalának forgalomba helyezése legkorábban 2023. március 15-re várható a legfrissebb ütemtervek szerint – írta meg a Népszava. A lap úgy tudja, a rekonstrukcióról készült legutóbbi belső tájékoztatóban már meg sem említik a vonal átadására vonatkozó korábban meghatározott 2023. januári dátumot, az viszont szerepel benne, hogy a több állomáson felmerült extra azbesztmentesítési és padlócsere miatt újabb határidő hosszabbítást kértek a kivitelezők, többletköltség kifizetése mellett.

A lap szerint az „egyre nyilvánvalóbbá váló, de körömszakadtáig tagadott csúszást azzal próbálja palástolni a BKV", hogy a középső szakaszt az északi és a déli szakasszal ellentétben nem egyben, hanem darabokban nyitja meg az utasforgalom előtt. A tervek szerint:

  • jövő május közepén átadnák a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin téri állomásokat,
  • 2022 decemberére készülne el a Deák téri állomás is,
  • a teljes vonalat pedig 2023. március közepén adnák át.

2023 nyaráig mindenképp be kell fejezni

A BKV amúgy azt válaszolta a Népszava átadási határidőket és szerződésmódosításokat firtató kérdésére, hogy a „Swietelsky Vasúttechnika Kft. által végzett kivitelezési munkák befejezésének szerződés szerinti határideje 2023. január 6." Ekkor viszont még csak a műszaki átadás-átvételi eljárás kezdődhet el. Ennek elméletileg 30 nap alatt le kellene zajlania. Ezt követik a próbafutások, amelynek végén megnyitható a vonal az utasok előtt. A teljes felújított metróvonal átadása továbbra is 2023 első negyedévében várható – állítja a főváros közlekedési cége, amely egyúttal hozzáteszi:

a hatályos uniós támogatási szerződés értelmében a projekt fizikai befejezésének határideje 2023. június 29, addigra kell rendezni a felszínt, elbontani az ideiglenes buszmegállókat.

A Népszava szerint jelentősen befolyásolhatja a hármas metró kivitelezési határidejét, hogy a tavalyi nagy vihart kavart áremelés után újabb szerződésmódosítást próbál kicsikarni a Swietelsky Építő és a Swietelsky Vasúttechnika Kft., de október elején többletköltségigényt jelentett be az EDR (egységes digitális távközlő) hálózat kiépítését végző Pro-M Zrt. is. A Swietelsky egyik alvállalkozója pedig egyszerűen felfüggesztette a kivitelezési munkát.

Az eredeti céldátum 2017 volt

A Fővárosi Közgyűlés 2014 augusztusában fogadta el a 3-as metró infrastruktúrájának és a járműparkjának felújításáról szóló javaslatot. A befejezés céldátuma akkor 2017 vége volt. 2019-ben abban reménykedtek, hogy 2022 júniusára átadhatják a teljes vonalat, ez később 2023. januárra csúszott, most március közepénél tartunk – jegyzi meg a Népszava.

Az északi és a déli állomásokat a Strabag újította fel 27-27 milliárdért. A leghosszabb középső Lehel tér – Nagyvárad tér közötti szakaszon a Swietelsky Építő Kft. végzi 86,6 milliárd forintért.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a BKV szeptember eleji közlése szerint jövő tavasszal adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat. A cikkben egy videót is megnézhetsz a középső szakasz felújítási munkálatairól.

Ebben a cikkben pedig a 3-as metró egyik állomásának, a Nyugati pályaudvar környékének megújítására szóló pályázat kiírásáról írtunk. A beruházás révén egyebek között kikerülnek a vágányok az Eiffel-csarnokból, megújulnak az aluljárók, összekötik a Westen-parkolóházat a peronokkal.


Ne hagyd ki!