A mérsékelt kávéfogyasztás pozitív hatásait bizonyították kutatók
Fotó: Shutterstock

Magyarok vizsgálták, hogy napi hány kávé tesz jót a szervezetnek

A mértékletes kávéfogyasztás kedvezően hat az egészségre a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatása szerint. A vizsgálat 11 évig tartott és megközelítőleg félmillió ember egészségügyi adatainak elemzésével jött létre. Az eredményeket a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban publikálták.


Kedvező hatásai lehetnek a mérsékelt kávéfogyasztásnak

Brit és magyar kutatók a UK Biobank adatbázisát felhasználva megközelítőleg 469 ezer olyan felnőtt (kérdőívek kitöltése útján szolgáltatott) adatait elemezték, akik nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségekben – írja sajtóközleményében a Semmelweis Egyetem.

A kutatás 11 éven át tartott, a vizsgált alanyokat 3 csoportba sorolták: kávét nem fogyasztókra (0 csésze/nap – az emberek 22,1 százaléka), kávét mérsékelten fogyasztókra (0,5-3,0 csésze/nap – a résztvevők 58,4 százaléka) és kávét jelentős mennyiségben fogyasztókra (több mint 3,0 csésze/nap – a megkérdezettek 19,5 százaléka). Közülük több mint 30 ezer főnek értékelték az MRI (mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat) képanyagát is.

„Az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét”

– ismertette a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója. Dr. Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója szerint az eredményekből egyértelműen látható, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre és visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat – írja közlemény.

Nagyon nem mindegy, hogy mennyi és milyen kávét iszunk

A kutatás szerint nem mindegy azonban, hogy milyen kávét fogyasztunk. Azok esetében, akik őrölt kávét fogyasztottak (mérsékelten) kimutathatóak voltak az említett pozitív változások. Ez azonban egyáltalán nem volt jellemző azokra, akik az instant kávét részesítették előnyben.

„Fontos azt is megemlíteni, hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok körében, akik jelentősebb mennyiségben (legalább 3 csésze/nap) isznak kávét. Igaz azonban, hogy ebben a csoportban olyan előnyt nem lehetett megfigyelni, ami a mérsékelt kávéfogyasztók körében igazolható volt”

– tette hozzá dr. Maurovich Horvat Pál.

Ne hagyd ki!