Alapanyag-hiány sújtja az amerikai Starbucks üzleteket. Egyes helyeken a megszokott kínálat fele sem érhető el – írja a BBC.


Mostanában a világon szinte minden iparág az akadozó ellátási lánc hatásaitól szenved. Az autógyártóktól kezdve a fogászati termékeket forgalmazó cégeken át egészen a kertitörpe-árusokig, mindenki arra panaszkodik, hogy nem jut elég utánpótláshoz a cége. Úgy néz ki, a Starbucks sem maradt ki a sorból.

Megy a terelés

A Starbucks szóvivője arra hívta fel a vásárlók figyelmét, hogy ideiglenesen számos kávé lekerül a cég kínálatából, ugyanis nem jut elég alapanyaghoz a vállalat. Heves bocsánatkérések közepette a zabtejen kívül más terméket nem nevezett meg, amiből hiányt szenvedne a vállalat. Hozzátette, a termékek elérhetősége helyszínenként változhat. Arra is felkészítette az embereket, hogy lesznek üzletek, ahol akár egyszerre több termék árusítását is leállítják. Azt is elmondta, a cég azon van, hogy megoldja a helyzetet, már több beszállítóval is felvette a kapcsolatot. Sovány vigasz ez azok számára, akik nem tudják elindítani a napjukat a kedvenc zsírszegény sütőtök lattéjük nélkül.

Nagy a felháborodás

Bár a szóvivő csak a zabtejet nevezte meg, a Business Insider értesülései szerint a vállalat több mint 25 alapanyagból szenved hiányt. Nagy a frusztráció, a vendégek nehezen akarják elfogadni, hogy nem jutnak a kedvenc kávéjukhoz. Ez sokszor a dolgozókon csattan.

Az egyik alkalmazott arról beszélt, hogy a cég egyáltalán nem készült fel a nyitással járó tömegre. A dolgozók már hónapokkal ezelőtt figyelmeztették a vállalatot, hogy egyebek között nincs elég zabtej, ízesített szirup és pékáru. Egyelőre leginkább az egyesült államokbeli üzleteket sújtja az alapanyag-hiány, de hamarosan más területekre is begyűrűzhet a probléma.

Persze a Starbucks esete nem egyedi. A hiány és az áremelkedés az egész kiskereskedelmi ágazatot érinti. A motorok, a kerékpárok, az autók, a hús, a sajt, de még a ketchup is drágult. Ráadásul akadozik az utánpótlás is, ami főleg a vírusnak, a szállítókonténerek hiányának és a kikötői torlódásoknak köszönhető. A szakértők szerint ezen tényezők együttállása „ vihart" okozott a globális szállítmányozásban.

Legutóbb a Chick-Fil-A beszélt arról, hogy nem tud elég mártogatós szószt adni a vendégeinek, illetve a Chipotle is kénytelen volt megemelni az ételei árát.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!