Magyar magánnyomozók leggyakoribb 3+1  ügye a hétközmapokból
Fotó: Shutterstock

3+1 gyakori ügy a hazai magánnyomozók munkájában

Kevesen tudják, hogy milyen ügyekkel foglalkoznak a magyar magánnyomozók a dolgos hétköznapokon. Az X-Rock Magánnyomozó Iroda 3+1 gyakori esetet mutat be.


1. Válás, vagy azt követő vagyonmegosztás

Véláskor sok esetben elsősorban csak egy ügyvéd meglátogatására gondolnánk, pedig egy magánnyomozó felkeresése is nagy segítséget tud nyújtani. Nem ritka ugyanis, hogy a megegyezés kudarcba fullad, amikor a részletek kerülnek górcső alá, valamint az sem ritka, hogy a felek megpróbálják eltitkolni tényleges vagyonukat.

Egy magánnyomozó nemcsak kiderítheti a felek tényleges vagyoni helyzetét, de a nyomozás dokumentálásával a bíróság döntését is elő tudja segíteni

– mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Magánnyomozó bevonásával akár a peren kívüli megegyezés, valamint a könnyebb vagyonmegosztás esélye is nőhet.

2. Versenytilalmi megállapodás megszegése

A munkavállalóknak kötelességük a munkáltatójuk gazdasági érdekeinek megvédése. Ez alapján két fontos dolgot érdemes megkülönböztetnünk. Egyrészt van a versenytilalom, amely a munkaviszony alatt áll fent. Másrészt pedig beszélhetünk – megállapodás esetén – versenytilalmi megállapodásról, mely a munkaviszony megszűnését követő időszakra szól. Utóbbi során a munkáltató és munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy a munkaviszony megszűnését követően a munkavállaló nem vállal munkát konkurens cégnél és nem is alapít ilyet, valamint ilyen vállalkozásnál nem vállal tisztséget és nem is szerez vagyoni részesedést.

Sokaknak ismerős lehet, hogy ilyen vagy ehhez hasonló rész található a jelenlegi, vagy valamely korábbi munkavállalói szerződésében. Fontos azonban, hogy a versenytilalom időben nem korlátlan, tehát meghatározott időtartamra, jelenlegi jogszabályok alapján 2 évre köthető. Továbbá a tilalom megtartásáért cserébe a munkáltató köteles arányos ellenszolgáltatást nyújtani.

Egy korábbi munkánk során például egy multinacionális vállalatnak dolgozó mérnök ment át a konkurenciához, azonban az előző munkahelyével volt versenytilalmi megállapodása, amit így megszegett. A munkavállaló bár a konkurens cég leányvállalatánál és papíron más munkakörben kezdett el dolgozni, de így is meg lehetett állapítani a valós munkavégzést, amiért így felelősséggel tartozott

– tette hozzá Doór Zalán magánnyomozó.

Érdemes azonban arra is odafigyelni, hogy a jogos gazdasági érdekek védelmében más munkajogi vonatkozások is lehetnek, ideértve például a titoktartási kötelezettséget.

3. Klasszikus követeléskezelés

Az üzleti értékesítések során sajnos a vevők nem minden esetben rendezik az eladó nevére kiállított számlát az elvárható módon. Amennyiben nemcsak egy kisebb időbeli késésről, hanem egy hosszabb ideje fennálló tartozásról van szó, akkor komolyabb intézkedésre is szükség lehet. Ennek megvannak a maga jogi és gazdasági vonatkozásai, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Egy magánnyomozó a munkája során képes megvizsgálni, hogy a fennálló adósság, maga a követelés valóban jogos-e, illetve, hogy megtörténtek-e azok az intézkedések, amiket ilyenkor meg kell tenni. A követeléskezelés, adósság behajtása mindig egy kényes téma. Sok cég úgy érzi, hogy hiába hajtja a pénzét, az adós nem fogja rendezni a tartozását. Azonban magánnyomozó bevonásával nagyban elősegíthetjük a helyzet rendeződését.

A közelmúltban nyomoztunk egy olyan ügyben, amikor az adós felvett nagy összegű kölcsönt cégként és magánszemélyként is, majd váratlan fordulatként nem fizetett. Feladatunk volt az életvitel, a vagyoni háttér felderítése, valamint a fizetési hajlandóság vizsgálata, amelyekben természetesen segítséget tudtunk nyújtani. Ügyfelünk kérésére ráadásul a felek közötti közvetítést is vállaltuk

– emelte ki az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

+1 Amennyiben csalók áldozatává válik egy idős rokon

Számos esetben hallani az úgynevezett unokázós csalókról, valamint az idősek különféle megtévesztéséről. Az idős személyek korukból és életszemléletükből adódóan sajnos könnyen csalások áldozatává válhatnak. Ráadásul nemcsak idegenek, de akár egy-egy rokon is vissza tud élni a már szép kort megélt rokon hiszékenységével.

Vannak esetek, amikor egy-egy gyors csalás áldozatává válik a kiszemelt. Ilyen esetben sokszor másnak adja ki magát a bűnelkövető. Azonban sokszor láthatunk arra is példát, amikor egy jól kigondolt, akár hónapokon át tartó tudatos csalás áldozatává válik az idős személy, nem ritkán akár egy rokon kapzsiságának köszönhetően. Ez esetben a csalás eredménye akár az áldozat teljes körű kifosztása is lehet

– hangsúlyozta a magánnyomozó.


Ne hagyd ki!