Férjes asszony kék pólóban beindulva nézi a zöld pólós szeretőjét
Fotó: Shutterstock

A felszarvazott férj százmilliókra perelte felesége szeretőjét, és nyert

Kevin Howard élete egy pillanat alatt darabokra hullott, amikor kiderült, hogy felesége megcsalja. A pórul járt férj a bírósághoz fordult, amely végül forintban átszámítva csaknem 233 milliós kártérítési kötelezettséget szabott ki az asszony szeretőjére.


A háztartások elpusztítója

Kevin Howard hosszú éveken át boldog házasságban élt feleségével az Egyesült Államokban. 12 év együttlét után úgy érezték, hogy gondok vannak a kapcsolatukkal és ideje párterápiára menni. A terápia azonban nem javított a helyzeten. Howard arra gyanakodott, hogy valami nagyobb probléma van a háttérben, ezért felfogadott egy magánnyomozót, aki kiderítette, hogy a feleségének viszonya van a kollégájával. Howard azonnal beadta a válási papírokat a North Carolina-i bíróságra, az igazi fordulat azonban csak ezek után következett. Az államban ugyanis létezik egy alig-alig ismert törvény, amit kifejezetten az ilyen esetekre alkottak meg. Egyesek csak úgy nevezik, mint a „háztartások elpusztítója". A Cornell Law School Jogi Információs Intézete kifejtette, hogy a „házastárs beperelhet egy harmadik személyt, ha az szándékosan beleavatkozott a házastársi kapcsolatába". A „háztartások elpusztítója" pert általában szeretők ellen szokták indítani, de olyan rokonok ellen is be lehet nyújtani, akik azt tanácsolják az egyik félnek, hogy bontsa fel a házasságát. Howard végül megnyerte az ügyet, a szeretőt pedig 750 ezer dolláros, azaz nagyjából 232,5 millió forintos kártérítésre kötelezték.

Van rá igény

A perirat szerint Howard azt állította, hogy boldog házasságban élt feleségével, amíg az immáron megbüntetett kolléga meg nem jelent az életükben. Kiderült, hogy a szerető többször is náluk vacsorázott, Howard már a barátjának tekintette. Hozzátette, hogy hisz a házasság szentségében, és nemcsak az anyagiak miatt indította a pert, hanem az érzelmi károk miatt is.

A felperes ügyvédje, Cynthia Mills elmondta, hogy az ehhez hasonló perek viszonylag gyakorinak számítanak. Kifejtette, hogy a „háztartások elpusztítója" valószínűleg a régi angol törvényekre vezethető vissza, amikor a nőket a férfiak tulajdonának tekintették. Akkoriban, pontosan úgy, mint egy állat lopásáért, egy feleség „eltulajdonításáért" is bíróság elé állíthatták az „elrablókat".

A törvény célja az, hogy a házasság szentségét megőrizze és összetartsa a családot

-fogalmazott az ügyvéd, aki egy másik alkalommal 5,9 millió dolláros (1,83 milliárd forint) kártérítéshez segítette korábbi ügyfelét.

A szóban forgó törvényt már számos egyesült államokbeli államban hatályon kívül helyezték, de Észak-Karolinában, Dél-Dakotában, Utah-ban, Új-Mexikó-ban, Hawaii-on és Mississippi-ben továbbra is érvényben van.

Ne hagyd ki!