Egyesek és nullák szivecskét formáznak
Fotó: unsplash

Nehéz a döntés? Segít a mesterséges intelligencia!

Mi lenne, ha az emberi döntéseinket a mesterséges intelligencia (MI) irányítaná? Bizonyára sokaknak eszébe jutott már az a provokatív kérdés. A legtöbben talán egyből nemmel felelnének. Pedig az MI hasznos dolognak tűnik! Megfelelően használva időt spórolunk meg vele, információhoz, segítséghez juthatunk, és számtalan szempontokból könnyítheti az életünket. De vajon tudunk tőle mintákat vagy viselkedést tanulni? Nagy Derien írása.


​Hogyan dönt egy ember?

Egy ember, ideális esetben, felméri a lehetőségeit és a számára legkedvezőbbet fogja választani. Hogy mikor és mi a "legkedvezőbb", az viszont már sok mindentől függ. Egy pénzügyi döntésné l, ahol számokról van szó, szinte mindenkinél ugyanaz a cél: a kevesebből több legyen! Az ingatlanvásárlás már keményebb dió, hiszen ott már közrejátszanak bizonyos személyes elvárások, sőt az érzelmek is. Egy háznál, azon túl, hogy végigvesszük az alapkövetelményeket, hogy elég közel van-e munkahelyünkhöz, stabil építésű-e vagy felújításra szoruló-e stb., számtalan egyéb, szubjektív kérdés, merülhet fel. Tetszik-e a környék, ahol van? Ismerjük a szomszédokat?

Szeszély, érzelmek, váratlan helyzetek

Erre jön rá még az is, hogy a számítógépes logikához mérten, nagyon szeszélyes érzéseink is befolyásolnak minket. Például, ha tele vagyunk egy napon jó hírekkel, vagy épp megkaptuk a fizetésemelést, amire vártunk, jobb színben fog feltűnni néhány esemény. Ha csúnyán megsértettek minket, akkor a sértettség érzése elboríthatja az agyunkat annyira, hogy nehezen hozunk logikus döntéseket. Aztán ott van még az előre kiszámíthatatlan tényezők hatása, hogy mondjuk milyen az időjárás, mihez van éppen ma kedvünk, elfelejtünk valamit vagy éppen otthon hagyjuk a telefonunkat, ami miatt teljesen más döntéseket hozunk.

​Hogyan dönt egy mesterséges intelligencia?

Az emberrel szemben, a mesterséges intelligencia pusztán logikai alapon dönt. Egy intelligens szoftverrel működő gép, a képességeinek megfelelően, fel fog állítani egy listát a lehetőségekről és figyelembe véve az összes adatot, amit tud, meghozza a legésszerűbb döntést az adott helyzetre nézve. Egy számítógépes kalkulációnál ráadásul mindig van megoldás - néhány, igen ritka példát kivéve. Ezzel megszűnik az emberi döntéshozás egyik legnehezebb pontja, az, amikor nem tudunk dönteni, amit inkább fogalmazhatnánk úgy is, hogy nem merünk dönteni.

​Zárjuk ki az emberi tényezőt?

Ha megpróbálunk MI módon működni, biztosak lehetünk benne, hogy az a végeredmény születik meg, amelyiket vártuk a döntés pillanatában. Miért? Mert minden MI rendszer alapköve, hogy bekódoljuk a működésének vonalát, vagyis az emberi "mit szeretnék elérni?" és a "Milyen lehetőségeim vannak erre?" kérdéseket. Ezek azok, amikre mi nem mindig találjuk vagy értjük a választ és idő közben rosszul dönthetünk. Egy mesterséges intelligencia csak ezek alapján indul el. Nem számolgat keretek nélkül. Így tudhatjuk, hogy döntésünk az aktuális helyzethez képest ténylegesen a legkedvezőbb lesz, hiszen mi adjuk meg a személyre szabott alapfeltételeket a megoldáshoz.

Legyen emberibb a technológia?

Mi történik akkor, amikor beletesszük az emberi tényezőt a mesterséges intelligencia döntéshozatalába? Valószínűleg olyan kiszámíthatatlan helyzetekbe vezetne minket, amikért még csak nem is mi felelünk. Egészen addig, amíg ki nem fejlesztünk egy olyan MI-t, amely nem szimpla emberi tulajdonságokkal rendelkezik, hanem mondjuk személyre szabott érzelmi-érzékelővel, amivel a logikus vonalon elindulva, ismerve a tulajdonosát, átgondolja azt is, hogy hogyan lehet a leglogikusabban, de érzéseinek és aktuális állapotának figyelembe vételével dönteni.

Ne hagyd ki!