Japán iskolákban sok minden tanulható a videójátékokról is
Forrás: Shutterstock

Egy középiskola, ahol csak játszani kell

Jövőre megnyílhat a világ első középiskolája, ahol a videójátékok ismerete a fő tananyag része lehet.


Videójátékozás tanóra keretében?

Több ösztöndíj és képzés létezik középiskolások számára, melyek részeként különböző e-sportágakban mélyülhetnek el a fiatalok. Azonban Tokióban létesülhet az első olyan oktatási intézmény, amelyben a teljes képzés a videójátékok köré szerveződhet – írja a GameStar.hu.

A létesítmény az eSports High School nevet kaphatja. A projektet olyan szervezetek karolták fel, mint telekommunikáció piacán érdekelt NTT, vagy a Tokyo Verdy labdarúgócsapata. Mind a kettő cég több e-sport-csapattal rendelkezik jelenleg is.

A képzésben azonban nem csak a sikeres játékra tréningelnék a gyerekeket, hanem betekintést kaphatnának a videójátékok programozásába is. Lehetőségük lehet játékfejlesztővé, szakíróvá, videós tartalomgyártóvá, programozóvá, dizájnerré, vagy akár e-sport kommentátorrá válni a hagyományos e-sportoló karrier mellett. Emellett hangsúlyt helyeznének a gyermekek fizikai egészségére is. Az iskola várhatóan 2022. áprilisában nyitja meg a kapuit.

Teret hódít az e-sport

Korábban ebben a cikkünkben írtunk az e-sport népszerűségéről. Az elmúlt években akkora növekedésnek indult a szektor, amire korábban csak nagyon kevesen számítottak. A különböző játékoknak már saját világbajnokságaik vannak, ahol a legtehetségesebb gamerek mérik össze tudásukat. Ezeket a világeseményeket és a hozzájuk tartozó virtuális párharcokat teltházas stadionokban tartják. A tornák győztesei többmillió dollárral gazdagodhatnak. Az online közvetítéseket milliók nézik. Ráadásul a népszerű sportfogadási oldalak is bővítették kínálatukat az e-sport rangadókkal.

A globális e-sport piac jelenleg 1 milliárd dollárt ér. A Newzoo elemzése szerint azonban ez az érték 2023-ra elérheti az 1,6 milliárd dollárt. Világszinten tavaly 495 millió ember követte az e-sport eseményeket. 2023-ra pedig további 200 millió ember csatlakozhat a rajongók népes táborához. Ezek a számok már a szponzorok figyelmét sem kerülték el.

2020-ban számos márka tiszteletét tette az e-sport piacán. Ilyen például a BMW, az IBM, a Levi's és a Marvel Entertainment is. Az elemzők arra számítanak, hogy az üzletág növekedését a jövőben egyértelműen a szponzori bevételek fogják vezérelni. És ahogy nő az e-sport népszerűsége, úgy jelenik meg egyre több márka is a piacon.

Ne hagyd ki!