A Windows 11 operációs rendszer tölt egy szürke laptopon, ami egy ember használ, akinek egy toll van a kezébe, a gép egy faasztalon van, amin egy jegyzetfüzet is található
Fotó: Shutterstock

Frissítés érkezik a Windows 11-re, mutatjuk, mi változik

A hírt a Microsoft Windows termékeiért felelős vezetője, Panos Panay jelentette be.


"Apró" finomítások

Egyelőre nagy titkolózás övezi a Windows 11 első nagy verziófrissítését, de Panos Panay elárult néhány részletet az operációs rendszer februárban érkező nyilvános előzeteséről.

Az igazgató blogposztjából kiderült, hogy továbbfejlesztik a tálcát, egyebek között visszakerül az időjárás widget és egy némító gombbal is bővül ataskbar, így a jövőben nem kell a „mute” gomb keresgélésével vacakolni a videóalkalmazásokban. Az ablakok megosztása funkció is változik, a felhasználók letisztultabb, egyszerűbb kezelésre és új végrehajtási módokra számíthatnak.

Az új Windows újratervezett Notepad és Media Player alkalmazásokkal érkezik, a friss UI ( user interface-felhasználói felület) fejlesztések révén jobban fognak illeszkedni az op-rendszer által használt Fluent Design System programozási nyelvhez. Átlátszó fülekre, lekerekített sarkokra, színpompás megjelenésre és a sötét mód támogatására számíthatunk.

A Windows Media Player felváltja a Groove Music alkalmazást egy „teljes funkcionalitású” zenei könyvtárral, amely támogatja a hang- és a videólejátszást is, míg a Notepad alkalmazást intelligensebb kereső/csereeszközzel és többszintű visszavonás funkcióval vértezték fel.

Android a Windowson

Bár bizonyos régiókban már elérhető, a legnagyobb újítást egyértelműen az Android appok Windowsos környezetbe történő integrálása jelenti. Az Android Police újságírója, Artem Russakovskii hívta fel a figyelmet, hogy a Google Play asztali verziójában megjelent egy gomb (Download on Windows), amellyel az áruházban listázott alkalmazásokat telepíthetjük Windows op-rendszeren futó számítógépünkre. Az erre alkalmas applikációk száma egyelőre korlátozott, de a Google már szólt a fejlesztőknek, hogy lehetőségeikhez mérten optimalizálják appjaikat az új szolgáltatásra.

Panay néhány adatot is nyilvánosságra hozott. Kifejtette, hogy 2021-ben több mint 340 millió PC-t értékesítettek világszerte, ami 27%-os növekedés jelent 2019-hez képest. A Windows immár 1,4 milliárd olyan számítógépen található meg, amelyet havi rendszerességgel használnak. A Microsoft tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban 50%-kal nőtt azon Windows-felhasználók száma, akik kreatív tevékenységekre, munkára vagy játékok futtatására használják gépeiket.

Ne hagyd ki!