Csíkos pólós szőke nő este meglepődve nézi a laptopja képét, miközben az adóhivatal üzenetét olvassa Facebookon
Fotó: Shutterstock

Ne örülj, ha egy pénzügyes bejelöl a Facebook-on, nem barátkozni akar

Az amerikai szövetségi fogyasztóvédelmi hatóság (CFPB) jóvoltából az adósságbehajtók immáron a közösségi média platformokon és SMS-ben is kapcsolatba léphetnek az egyesült államokbeli adósokkal.


Az adóhivatal ismerősnek jelölt

A hatóság új szabálya az 1977-es méltányos adósságbehajtási gyakorlatról szóló törvény eszközeit bővíti ki. A hitelezők szerint szükség volt a változásra, hiszen a törvényt jóval a közösségi média, az SMS-ek és az internet térhódítása előtt fogadták el.

Az új szabály értelmében a hitelezők SMS-ben és a közösségi fiókokon keresztül, privát üzentek formájában is felkereshetik a hitellel rendelkező amerikaiakat, hogy figyelmeztessék őket adósságuk törlesztésére. Fontos, hogy a behajtók nem tehetnek közzé bejegyzéseket a felhasználók nyilvános profiljain. A törvény lényege, hogy a szóban forgó üzenetek küldéséhez már nem kell külön engedélyt kérni. Ettől függetlenül a felhasználók egyszerűen figyelmen kívül hagyhatják a megkereséseket. Arra vonatkozóan nincs megkötés, hogy a hitelezők hány üzenetet küldhetnek az embereknek.

Nem mindenkinek tetszik

A törvénymódosítás a telefonhívások számára is kitér:

  • hetente maximum hét hívás kezdeményezhető egy adott adósság miatt
  • a többszörös tartozással rendelkezőket hetente több tucatszor is hívhatják
  • ha valakivel sikerült kapcsolatot teremteni, akkor az adósságbehajtók egy hétig nem kereshetik újra az adóst

Bár a követelésbehajtók méltatták a CFPB döntését, a kritikusok szerint komoly problémák merülhetnek fel az új szabály miatt. A lejárt számlákkal kapcsolatos üzenetek rossz embereknél köthetnek ki, a folyamatos internetelérés hiánya miatt a kommunikáció döcögős lesz, illetve a csalók is kihasználhatják az emberek hiszékenységét, és behajtónak kiadva magukat megkárosíthatják őket.

A CBS News szerint az egyesült államokbeli polgárok közel egyharmadának van valamilyen tartozása, ami azt jelenti, hogy a szabály emberek tízmillióinak életét alakíthatja át.

Ne hagyd ki!