Csapj a homlokodra, ugye, még nem fizetted be a gépjárműadót?
Fotó:Shutterstock

Befizetted a gépjárműadódat? Nem árt, ha csipkeded magad

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áprilisig értesített mindenkit, akinek gépjárműadót kell fizetnie az idei gépjárműadóval kapcsolatos változásokról és az aktuális összegekről. Az adó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni.


Áprilisban megkaptad?

A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló dokumentumok kézbesítése áprilisban befejeződött. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kaptak elektronikusan vagy a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot.

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Így fizethetsz

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor legegyszerűbben a NAV honlapján igényelhet újat.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

Van, aki jól járt a kerekítéssel, van, aki rosszul

A NAV által alkalmazott kerekítési szabályok miatt idén sokaknak emelkedett meg hirtelen a fizetendő gépjárműadója. Erről viszont nem az adóhivatal tehet, csak alkalmazza a törvényt.

A gépjárműadó számításának módját a Gjt. (ez a gépjárműadóról szóló törvény, a szerk.) határozza meg. Az adót az adóalap és az adómérték alkalmazásával forintra pontos összegben kell megállapítani. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint azonban a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így például 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak, az autósok egyik fele jól, a másik rosszul jár. Az államkassza pedig pénzénél van. Számos szervezet, köztük az ügyben törvénymódosítást sürgető Autóklub is tiltakozott a gépkocsitulajdonosok lehúzása miatt, mi nem tudunk arról, hogy lett volna foganatja.


Ne hagyd ki!