Nem emeli meg a kormány a dohány és az alkohol jövedéki adóját
Fotó: Shutterstock

Valami félrement: nem emelik a dohány és az alkohol adóját

A kedden benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében – közölte a Világgazdasággal a Pénzügyminisztérium.A szaktárca állásfoglalása azért fontos, mert ezzel világosan cáfolta azokat a téves értelmezésen alapuló híradásokat, amelyek szerint a cigaretta és az alkohol januártól látványosan drágul, miután megemelik a jövedéki adóját.

A jövedéki adó megemelése a dohánytermékek esetében félreértés, hiszen az már tavaly nyáron bekövetkezett. A szóban forgó változás csupán technikai, és az eddig rendeleti úton szabályozott kérdést emeli törvényi szintre. Vagyis a dohánytermékek nem drágulnak, és a jövedéki adójuk sem nő.

A Pénzügyminisztérium most arról is tájékoztatott, hogy ugyanez igaz az alkoholos termékekre is: ezeknél sem változik a jövedéki adó mértéke, és nem is drágulnak.

„Mindössze az történt, hogy a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – ezen termékkör szabályozása”

Az adócsomagról ITT írtunk részletesen.


Ne hagyd ki!