Nehezen viselik a benzinárstopot a benzinkutak - most segítség érkezik
Fotó: Shutterstock

Segítséget kapnak a benzinkutak

Hat intézkedést hozott a kormány a benzinkutak megsegítésére. Mutatjuk a pontokat!


Könnyíthet a benzinkutak terhein a kormány

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára jelentette be Facebook-oldalán, hogy hat intézkedést hozott a kormány a benzinkutak megsegítésére – szúrta ki a Portfolio. Az említett rendelkezések pedig a következőek:

  1. Hitelmoratóriumot kapnak a kisbenzinkutak.
  2. Elengedik a benzinkutak MSZKSZ-díját, a kedvezményt pedig átengedik a kutaknak. (Ez az üzemanyagárba épülő tétel, literenként 5 forint, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség „készletezési” díja.)
  3. Elengedik kisbenzinkutak (4 fő foglalkoztatottig) szociális hozzájárulási adóját január 1. és május 31. között.
  4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásait támogatják 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez Portfólió szerint ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány.
  5. 0 százalékos áthidaló hitelt vehetnek fel a Széchenyi Kártya Program keretében a kutak üzemeltetői.
  6. Eltörlik a külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adót.

A bejelentés előzménye, hogy a kormány 480 forintban maximálta az üzemanyagok literenkénti árát május 15-ig (egyszer már meg volt hosszabbítva). Ez a benzinkutak számára jelentős veszteségeket okoz, és úgy tűnik, hogy több kisebb egység nem is bírja elviselni hosszabb távon a bevételkiesést.

Tízmilliárdokat nyernek az autósok a benzinárstoppal

Ebben a cikkünkben írtunk róla néhány napja, hogy a benzinár novemberi maximalizálása óta 22,4 milliárd forintot spórolhattak az autósok - mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a köztévének az intézmény friss kutatására hivatkozva.

Hortay Olivér hozzátette, hogy becsléseik szerint május közepéig további 44 milliárd forint megtakarításra számíthatnak a fogyasztók. Arra a felvetésre, hogy adócsökkentéssel is lehetne mérsékelni a benzinárakat, a szakértő azt mondta, az adócsökkentést a kereskedők gyakran „lenyelik”, így az a végfogyasztói árakba nem vagy csak korlátozottan épül be, utána pedig már nincs további mozgástere a kormányzatnak.

Hortay Olivér szólt arról is, hogy a Századvég március elsején „rezsikonferenciát” szervez, amelyen közérthető módon mutatják be a rezsicsökkentés magyar modelljét és eredményeit. Az interjúból az nem derült ki, hogy mennyi hazai benzinkút működését, fennmaradását veszélyezteti az árstop. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy számos töltőállomáson korlátozták az egyszerre tankolható üzemanyag-mennyiséget, hogy mérsékeljék a veszteséget.


Ne hagyd ki!