Durván drágulhat a cigaretta, ha átmegy a az Európai Bizottság javaslata
Fotó: Shutterstock

Ha átmegy a javaslat, 3 ezer forint is lehet egy doboz cigi

Az Európai Bizottság javaslata szerint a jövedéki adó minimumát 1,80 euróról 3,60 euróra emelnék dobozonként, Magyarországon akár 1500 forint is lehet majd a dohánytermékek jövedéki adója. A javaslatot minden tagállamnak el kell fogadnia.Az EU a dohányipar adóztatásának átalakítását tervezi, ami a dohánytermékekre vonatkozó alacsony adókulccsal rendelkező tagállamokban megduplázná a jövedéki adókat – írja a tobaccomagazin.hu a Financial Times híre alapján. Egy kiszivárgott hatásvizsgálat szerint a jövedéki adó minimumának emelése erős hatást gyakorolna a fogyasztókra és a gazdasági szereplőkre azokban az uniós országokban, ahol a cigarettaárak alacsonyak, köztük Bulgáriában, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon.

A Portfolio.hu számítása szerint jelenleg egy 20 szálas doboz cigaretta jövedékiadó-tartalma 836 forint. Ha viszont életbe lépne az Európai Bizottság friss terve, a minimum adótartalom csaknem a duplájára, 1500 forint környékére ugorhatna. Így az uniós tervezet 700–800 forintos drágulást is eredményezhetne egy doboz cigaretta esetében Magyarországon a gazdasági portál szerint.


A cigarettákra kivetett jövedéki adók jelentősen emelkednének az olyan országokban is, mint Ausztria és Luxemburg, ahol az árak a jövedelemhez képest alacsonyak. A cigarettákra kivetett adóemelés várhatóan 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak. Az írják, mivel egyre népszerűbbek az e-cigaretták, ezért az adóemelés ezeket a termékeket is érinti majd.


A tervezet szerint a magasabb nikotintartalmú eldobható e-cigarettákra legalább 40 százalékos jövedéki adót vetnének ki, míg az enyhébb termékekre 20 százalékost. A hevített dohánytermékekre szintén 55 százalékos adót vetnek ki, ami 1000 eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent, azaz húsz szálas dobozonként 1,82 eurót, ami mintegy 742 forintot jelent.
A változtatások célja, hogy felgyorsítsák az EU azon törekvését, hogy 2040-re legyen egy „dohánymentes nemzedék”. Azt szeretnék elérni, hogy az uniós polgárok körében a dohányzás aránya a jelenlegi 25 százalékról 2025-re 20 százalékra, 2040-re pedig 5 százalék alá csökkenjen. A napokban írtunk arról, hogy btiltják az ízesített-hevített dohánytermékek forgalmazását az Unióban jövőre, miután több tagállamban is jelentősen emelkedett a népszerűségük. Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért minél inkább gátolnák az Európai Unióban.


Ne hagyd ki!