Lefoglalt csempészcigarette
Fotó: Ivan Semenovych / Shutterstock.com

Dohánygyári támogatással bővült az adóhivatal arzenálja

Átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új Röntgenképelemző központját. A röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések segítik az adóhivatalt a határt átlépő szállítmányok, csomagok ellenőrzésében.


Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a központ átadásán elmondta: az adóhivatal feladata a magyar és az európai uniós költségvetés védelme, valamint az egyenlő feltételek biztosítása a gazdaság szereplőinek. Ezt sértik meg azok a bűnözők, akik el akarják kerülni a jövedéki adó és az áfa megfizetését.

Ma már kamionokat tudunk átvilágítani, drónokat alkalmazunk a zöldhatáron az illegális csempészet felderítésére, olyan járműveink vannak, amelyek az ecsedi láp körülményei között is működöképesek, és járőrhajóink vannak a Tiszán és a Dunán

- sorolta.

Az elnök fontosnak nevezte, hogy együtt tudnak működni azokkal a szereplőkkel, akiknek érdekük, hogy a tisztességes feltételekkel működjön a jövedéki termékek piaca. Köszönetet mondott a Continentalnak, amely 50 millió forint értékű műszaki eszközöket adományozott a hivatalnak, mert ezek kiegészítik a pénzügyőrök tudását.

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a dohányiparnak és az adóhatóságnak együtt kell működnie. Mint mondta, cégük maximálisan érdekelt a feketepiac visszaszorításában, sátoraljaújhelyi gyáruk 500 embernek ad munkát, az ő megélhetésük forog kockán, ha az illegálisan beérkező dohányárut nem sikerül kiszűrni.

Az újonnan átadott központban a NAV munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken vizsgált szállítmányokat, a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik és elemzik. A felvételeken a gyakorlott munkatársak azonnal felfedezik az illegális rakományt, a csempészett cigarettát, vagy az embercsempészek által elrejtett embereket. A fejlesztéssel gyorsulhat a forgalom a határátkelőhelyeken, és nagyobb valószínűséggel találják meg az illegális termékeket. Jelenleg négy, de hamarosan 12 berendezés működik majd a távfelügyeletet biztosító informatikai rendszerben, 24 órás üzemben - közölte a NAV.


Ne hagyd ki!