Az adóemelések akár a cigaretta feketepiaca felé is terelhetik a fogyasztókat
Fotó: Shutterstock

Nemcsak az egészségre káros az illegális cigaretta

Hatalmas károkat okoz az illegális cigarettapiac a magyar gazdaságban. Csak tavaly több tízmilliárd forint jövedéki adótól fosztotta meg az államkincstárat. Ráadásul néhány országban a dohánytermékek magas ára miatt egyre nő az ebben utazó bűnszervezetek nyeresége.


Irdatlan mennyiségű illegális cigaretta fogy Magyarországon

A KPMG friss tanulmánya szerint tavaly tovább bővült az illegális cigarettapiac az Európai Unióban. Az államszövetségen belül Magyarországon a csökkenő dohányfogyasztás ellenére a feketepiac 3 százalékos növekedését mérték. Összesen félmilliárd szál illegális cigarettát vásárolhattak a dohányosok 2022-ben hazánkban, ami a cigaretták teljes hazai piacának a 7,2 százaléka.

A KPMG szakértői szerint az illegális magyar cigarettapiac tavalyi mérete szinte azonos volt a 2019-es nagyságával. Ebben a szegmensben leginkább a kimondottan csempészárunak gyártott termékek voltak jelen, kisebb mennyiségben pedig a hamisított dohányáruk. Az illegális dohánytermékek java Ukrajna felől érkezett.

A számítások szerint 2022-ben a cigaretta feketepiaca több mint 30 milliárd forint jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg a hazánk központi költségvetését.

Visszafelé is elsülhet az adóemelés

A tanulmánya arra is rávilágít, hogy az illegális cigarettára szakosodott bűnszervezeteknek egyre nagyobb a nyeresége azokban az országokban, ahol magasabb áron és adótartammal kínálják a legális termékeket (például Belgiumban és Franciaországban).

A társadalomnak el kell fogadnia: van egy jelentős réteg, amely nikotint akar fogyasztani, és erről akkor sem hajlandó lemondani, ha tisztában van az egészségügyi kockázatokkal. Tiltással pedig csak a feketepiac felé sodródik

- idézi Bernd Mayert, a grazi egyetem professzorát a Varsóban rendezett Global Forum on Nicotine-ről a VG.

Uniós viszonylatban még mindig olcsónak mondható a cigi Magyarországon 

Magyarországon volt a legolcsóbb az alkohol az Eurostat által vizsgált európai országok között tavaly, Izlandon pedig a legdrágább. A szigetországban az uniós átlagár nagyjából háromszorosa volt a szeszesitalok árszintje (igaz, az északi ország nem az EU tagja), amíg a hazai átlagáruk az eu-s átlagszint 81,8 százalékát érte el.

Az alkohol mellett a dohánytermékek is igen olcsónak voltak mondhatók a hazánkban, más tagállamokhoz képest. Csupán Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a füstölnivalók átlagára az EU-ban, mint Magyarországon. Ellenben Írországban a legmagasabb, az uniós átlag nagyjából két és félszerese.


Ne hagyd ki!