Háromszor annyiba került az ír cigi, mint a magyar, de mindkettő drágulhat az idén
Fotó: Shutterstock

Drága itthon a cigaretta?  Mutatjuk, mennyibe kerül az EU-ban

Itthon is megdobhatja a cigaretta árát az Európai Bizottság tervezett adóreformja. Azonban az adatokból jól látszik, hogy egyelőre kifejezetten olcsók a dohánytermékek Magyarországon az Unió legtöbb tagországához képest.


Több mint háromszor annyiba került az ír cigi, mint a magyar

Bulgáriában (2,77 euró) a legalacsonyabb, Írországban (13,43 euró) a legmagasabb a dobozos cigaretták kiskereskedelmi átlagára az Európai Unióban. A magyar ár (3,95 euró) a legkisebbek között szerepel – derül ki a Statista legfrissebb adataiból.

Egy doboz cigaretták kiskereskedelmi árait nagyban meghatározzák az adott ország adói. A dohánytermékeknél az adónak az uniós szabályozás szerint legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát (ez utóbbi alól mentesül az a tagállam, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként). Magyarországon egy 2000 forintba kerülő doboznál mintegy 425 forint az áfa és 940 forint a jövedéki adó.

A második legdrágább ország Franciaország (10,19 euró), a harmadik pedig Finnország (8,6 euró). Viszont a VG megjegyzi, ha az Európai Bizottság terve megvalósul, akkor néhány hónapon belül minden uniós országban tovább drágul a cigaretta.

A 26-os listán Magyarország a 19. Előtte Horvátország (4,02 euró), mögötte pedig Románia (3,91 euró) áll. Azonban a romántól alacsonyabb áron kínálják a cigit a hazánkkal szomszédos Szlovéniában (3,81 euró) és Szlovákiában (3,46 euró) is. Az utóbbinál pedig csak a lengyeleknél (3,22 euró) és a bolgároknál olcsóbb a termék.

Az Európai Unió belenyúl a dohánytermékek kínálatába 

Egyébként az Európai Unió 2014-ben fektette le a máig érvényes dohányirányelvét, amely szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe.

A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni

- nyilatkozta Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke.

Ne hagyd ki!